6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalSalvarea Căștilor Albe din Siria, motiv de anulare a înțelegerii secrete de...

Salvarea Căștilor Albe din Siria, motiv de anulare a înțelegerii secrete de la Helsinki

În Siria s-a mai petrecut un episod din seria întâmplărilor absurde provocate de menținerea la putere a regimului criminal al lui Bashar al-Assad de către Rusia.

Israelul a fost rugat, după cum a declarat, „de către SUA și alte țări europene“ să-i scoată pe voluntarii Căștilor Albe din zona unde avansau milițiile pro-Assad, știut fiind că regimul de la Damasc și Kremlinul au pornit o campanie împotriva acestui grup, pe care-l numesc „terorist“. În total, era vorba de 800 de oameni, voluntari ai Căștilor Albe și familiile acestora.

 

Rebelii, cedați rușilor și lui Assad

Conform înțelegerii secrete de la Helsinki, dezvăluită de servicii secrete inclusiv israeliene, Netanyahu acceptase garanțiile lui Putin că milițiile pro-Assad nu se vor apropia de granița cu Israelul, în zona Înălțimilor Golan, iar Damascul se obligase să respecte Acordul de demilitarizare din 1974, ce delimita o „zonă-tampon“ între Siria și statul israelian și să negocieze cu populația din zonele rebele cine vrea să rămână sub controlul regimului, iar cei care nu voiau urmau să fie evacuați în provincia Idlib, din nord, aflată sub protecția armatei turcești.

În schimb, SUA și Israelul nu mai interveneau de partea rebelilor, pe care îi susținuseră, parțial, o vreme.

Însă regimul de la Damasc și Kremlinul nu se pronunțaseră în privința Căștilor Albe. În alte zone de unde populația locală anti-Assad a fost evacuată spre nord, membrii Căștilor Albe au fost scoși din autobuze, torturați și filmați afirmând că sunt teroriști plătiți de Occident.

Cum „armata“ lui Assad este formată în proporție de peste 80% din miliții șiite sponsorizate de Iran, cerința Israelului nu putea fi onorată. Așa că mercenarii șiiți și cei ai Hezbollah au fost camuflați, primind uniforma armatei siriene guvernamentale. Pe măsură ce această „armată“ înainta pe terenul „cedat“ prin înțelegerea secretă, populația siriană se retrăgea, împreună cu Căștile Albe și familiile acestora.

Întreaga lume cunoaște Căștile Albe, datorită imaginilor postate pe YouTube. Aceștia sunt voluntari sirieni locali, care scot de sub dărâmături victimele bombardamentelor aviației rusești și a lui Assad. Fiecare oraș are corpul său de voluntari ai Căștilor Albe.

La început, săpau după victime cu mâinile goale, neavând dotare de „profil“. Ulterior, SUA, Marea Britanie, Germania, impresionate de curajul acestor oameni care au salvat sute de mii de vieți, au început să-i sponsorizeze.

Moscova și Damascul îi numesc teroriști, pentru că aceștia, fiind primii care ajung în zonele cu victime, au documentat toate atrocitățile comise de regimul de la Damasc, inclusiv folosirea armelor chimice în mod repetat.

 

Netanyahu a refuzat „oferta“ lui Putin

Israelul a reușit să scoată din Siria 421 de voluntari, restul până la 800 fiind împiedicați să ajungă la locul de evacuare de către milițiile pro-Assad. După apelul primit, sâmbătă noaptea, pentru salvarea Căștilor Albe din sud-vestul Siriei, 421 de persoane s-au prezentat la două puncte de evacuare stabilite de armata israeliană. Erau 422 de persoane, dar o femeie a intrat în travaliu și a fost nevoie de intervenție de urgență și internare. Oamenii au fost îmbarcați în autobuze și scoși în Iordania, operațiune despre care nu s-a crezut că va reuși până în ultimul minut.

Celelalte 400 de persoane nu au reușit să ajungă la punctele de extragere, fiind prinse între milițiile pro-Assad, pe de o parte, și grupuri răzlețe de islamiști, de cealaltă parte.

Operațiunea a fost inițiată de Marea Britanie, Germania și Canada și sprijinită de Israel, Iordania, SUA și ONU, într-o încercare de a-i salva pe cei care au salvat vieți în Siria și care acum erau în pericol de a fi arestați și uciși de regimul de la Damasc și de ruși.

Regimul Assad a numit operațiunea, care a durat șase ore, „un proces criminal de extragere a teroriștilor“. Ministerul rus de Externe a înroșit firul cu Amman (Iordania), unde au ajuns, într-o primă fază, voluntarii Căștilor Albe salvați, aceștia urmând să plece spre Canada, Germania, Marea Britanie.

Mai mult, Putin i-a trimis pe ministrul de Externe, Serghei Lavrov, și pe șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov, în Israel pentru o întrevedere de urgență cu premierul Netanyahu.

Marți, în timp ce toate țările civilizate salutau operațiunea de salvare a Căștilor Albe, Rusia, prin intermediul Ambasadei din Israel, denunța extragerea membrilor acestei organizații care „operează în zone preponderente ale Islamului radical, care au transmis știri false și au fabricat atacuri chimice puse pe seama regimului de la Damasc“.

Și toate aceste evenimente dramatice doar pentru că nimeni nu poate sau nu vrea să se opună Rusiei care a ocupat Siria și-l ține pe Assad la putere ca să aibă „legitimitate”.

Lavrov și Gherasimov i-au propus lui Netanyahu o retragere a milițiilor șiite iraniene la 100 kilometri de granița cu Israelul, ca să nu se mai amestece în „afacerile“ Moscovei.

Premierul israelian i-a asigurat că „iranienii nu se vor stabili nicăieri în Siria“. Înțelegerea de la Helsinki s-a rupt dramatic, rămânând în funcțiune doar canalul de informații reciproce în teatrul de operațiuni Siria. 

La câteva ore de la încheierea întâlnirii, israelienii au doborât un avion sirian de fabricație rusească, intrat în spațiul aerian al statului evreu.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă