Primul acord comercial bilateral semnificativ s-a semnat astăzi între Uniunea Europeană și China. 100 produse alimentare din state europene cu „indicații geografice” primesc protecție în China, la schimb cu 100 produse alimentare chinezești ce primesc protecție similară la nivelul Uniunii Europene, anunță Consiliul Uniunii Europene într-un comunicat preluat de caleaeuropeana.ro.
Mozzarella di Bufala Campana, vinul Languedoc, Polska Wódka sau Elia Kalamatas obțin protecție pe piața chineză. România are înscrie pe lista protejată produse ca salam de Sibiu, pălincă, vinurile Cotnari, Dealu Mare, Murfatlar, Recaș, Târnave, Țuică Zetea de Medieșu Aurit, Vinars Murfatlar și Vinars Târnave. Dintre produsele chinezești, lista include, de exemplu, Pixian Dou Ban (pastă de fasole Pixian), Anji Bai Cha (ceai alb Antji), Panjin Da Mi (orez Panjin) și Anqiu Da Jiang (ghimbir Anqiu).
China este a doua destinație pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, care reprezintă o valoare de 12,8 miliarde de euro, și a doua destinație a exporturilor UE de produse protejate ca indicații geografice, reprezentând 9 % din valoarea lor, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare și băuturile spirtoase.
Piața chineză este o piață cu un puternic potențial de creștere pentru alimentele și băuturile europene, cu o clasă de mijloc în creștere, cu un gust pentru produse europene emblematice, autentice și de înaltă calitate. Aceasta dispune, de asemenea, de un sistem de indicații geografice propriu, bine stabilit, cu specialități pe care consumatorii europeni vor putea să le descopere acum datorită acestui acord.