20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternațional„Să facem Organizația Națiunilor Unite importantă pentru toată lumea“

„Să facem Organizația Națiunilor Unite importantă pentru toată lumea“

Pentru prima dată, într-un climat conflictual, în care rezoluțiile ONU nu sunt aplicate și țări ce se impun militar încearcă să conteste autoritatea organismului, se pune problema uniunii în privința respectării legilor internaționale democratice.

Dezbaterea generală la nivel înalt are ca temă „Să facem Organizația Națiunilor Unite importantă pentru toată lumea. Conducerea globală și responsabilități comune pentru pace și societăți echitabile și durabile“ și va începe astăzi, urmând să se desfășoare pe parcursul a nouă zile lucrătoare.

Rusia se așteaptă ca secretarul general al ONU, António Guterres, să îndeplinească cererea Moscovei de a lua măsuri în ceea ce privește „directiva provocatoare“ a organismului asupra Siriei, care se opune reconstrucției țării sub regimul Assad, care a provocat dezastrul.

 

Rusia insistă să impună regimul Assad

Este vorba de o presupusă directivă elaborată de o filială a Secretariatului ONU la sfârșitul anului trecut, descoperită de Rusia, care o denunță ca „absolut ilegitimă, ce contravine spiritului neutru al organizației“.

Rusia a făcut o serie de demersuri pe lângă conducerea Secretariatului ONU pentru a se anula această directivă, deși organismul internațional nu a recunoscut existența documentului.

Însă, în privința Siriei, au fost numeroase declarații că ONU dorește o rezolvare politică și că viitorul țării nu va favoriza pe cei care au folosit arme de distrugere în masă, cu referire indirectă la regimul Assad, pe care Moscova încearcă să-l păstreze la putere.

La sfârșitul lunii august, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Secretariatul ONU a trimis o directivă secretă ce interzice structurilor ONU să participe la proiecte care vizează recuperarea economiei Siriei înainte de încheierea tranziției politice în țară.

Lavrov a precizat că a discutat această chestiune cu secretarul general al ONU, António Guterres, insistând pe necesitatea ca orice directivă internă să fie discutată în cadrul Secretariatului și al Consiliul de Securitate, care se ocupă direct de reglementarea siriană.

„Acest document este doar una din câteva încercări ale anumitor state membre de a manipula secretariatele organizațiilor internaționale pentru a-și atinge interesele geopolitice“, a subliniat Lavrov. „Rusia va continua să ia măsuri pentru a garanta că neutralitatea și imparțialitatea rămân principiile de bază ale activității ONU.“

Numai că Rusia nu poate garanta imparțialitatea, din moment ce este implicată în conflictul sirian, de partea regimului care a provocat cel mai mare dezastru umanitar de după al Doilea Război Mondial, după cum a fost calificat de ONU.

Purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU, Stephane Dujarric, a negat existența acestei directive speciale.

  

Iranul, în culisele Consiliului

Miercuri, președintele Donald Trump va conduce Consiliul de Securitate al ONU, pe tema neproliferării armelor de distrugere în masă, o problemă largă care permite liderilor prezenți să ridice o varietate de probleme, de la denuclearizarea Coreii de Nord, la atacurile cu arme chimice din Siria și din Marea Britanie.

„Voi conduce o reuniune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite asupra Iranului“, a notat Trump.

Iar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat că are programată miercuri o întâlnire cu președintele american tot pe tema Iranului.

Însă proiectul discursului american în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate, care a circulat printre membri, nu menționa în mod specific nici o țară.

„Scopul acestei întâlniri este de a discuta despre modalitățile în care Consiliul de Securitate poate aplica mai bine rezoluțiile pe care le-a adoptat, pentru a contracara răspândirea și utilizarea celor mai periculoase arme din lume“, se arată în comunicatul Administrației Trump.

Rolul președintelui Consiliului de Securitate este de obicei administrativ și neutru, în reuniunile prezidate de președinții americani în 2009 și 2014, pe tema neproliferării nucleare și a luptei împotriva terorismului, au fost adoptate rezoluții cu privire la subiectele în discuție.

Aceasta va fi a treia oară când organismul este prezidat de un președinte din S.U.A. care are capacitatea de a impune sancțiuni sau de a autoriza utilizarea forței militare.

„Vrem să ne asigurăm că Iranul înțelege lumea în care trăiește. Acesta este motivul cel mai important pentru această întâlnire“, a spus ambasadorul SUA, Nikki Haley.   

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă