23.5 C
Bucharest
Friday, 22 September 2023
HomeInternaționalRusia vrea război mondial. După ce a atacat Ucraina, acum acuză Japonia

Rusia vrea război mondial. După ce a atacat Ucraina, acum acuză Japonia

Rusia vrea război mondial, încercând să extindă confruntarea militară și în afara Europei.

Un înalt oficial de la Moscova a acuzat Japonia că ar avea “planuri revizioniste” în ceea ce privește Japonia. Această idee a fost enunțată de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolay Patrushev, unul dintre principalii colaboratori ai președintelui Putin.

“Situația frontierei Districtului Extremul Orient al Federației Ruse este influențată de faptul că SUA și aliații lor și-au crescut prezența militară în zona arctică și Asia – Pacific și au activat aspirațiile revizioniste ale Japoniei în ceea ce privește Insulele Kurile”, a susținut Nikolay Patrushev. Declarația, difuzată de agenția rusă TASS, a fost făcută marți, 5 iulie, într-o reuniune pe teme de securitate desfășurată la Habarovsk, în Extremul Orient rus.

Litigiul dintre Rusia și Japonia privind Insulele Kurile datează de la finalul celui de-al doilea Război Mondial. La acel moment, Rusia, care făcea parte dintre puterile învingătoare, a ocupat insulele. În anul 1945, întregul arhipelag, format din 56 de insule, a fost încorporat în URSS.

Ulterior, Rusia și Japonia au avut lungi negocieri pentru semnarea unui tratat de pace, dar negocierile au fost blocate de cererile repetate ale Japoniei de a redobândi suveranitatea asupra unora dintre aceste insule. Japonezii cer înapoi patru dintre insulele principale ale arhipelagului. Din punctul de vedere al japonezilor, insulele revendicate reprezintă “Teritoriul de nord” al Japoniei. Din punctul de vedere al Moscovei, insulele fac parte din “Ținutul Sahalin” al Rusiei.

Un conflict Rusia – Japonia ar duce la un nou război mondial

Cel mai recent, în anul 2022, Japonia a aderat la sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, din cauza atacului asupra Ucrainei. Această poziție a Japoniei a generat noi tensiuni în relația cu Rusia.

În martie 2022, Rusia a anunțat că oprește negocierile cu Japonia pe tema arhipelagului Kurile. Rusia a luat această decizie ca urmare a „caracterului neprietenos al restricțiilor impuse de Japonia asupra Rusiei, în legătură cu situația din Ucraina”, anunțase presa rusă.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prețurile la pompă au explodat, din nou. 14 scumpiri, în ultimele luni VIDEO

Comparativ cu luna trecută pentru un plin de 50 de litri de motorină plătim mai mult acum cu 8 lei, iar pentru unul...

ANSVSA anunță intensificarea controalelor pentru prăjituri cu droguri

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat la nivel naţional ample controale la procesatori, comercianţi şi importatori pentru depistarea utilizării...

Deputați din Republica Moldova reținuți pentru corupție

Doi parlamentari moldoveni au fost reținuți după ce au primit mită din partea politicianului pro-rus Ilan Șor, deja condamnat și fugit din țară....
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies