Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Sputnik International

Rusia testează rachete. Letonia își închide spațiul aerian, Suedia își modifică zborurile

Autorităţile din Letonia au închis parţial spaţiul aerian propriu în perioada în care forţele ruse efectuează un exerciţiu militar în Marea Baltică, informează, joi, agenția Reuters citată de Mediafax.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2018 - 08:32

Oficialii de la Riga reclamă faptul că manevrele Rusiei se desfăşoară în zonă economică exclusivă a Letoniei.

Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat luni că Flota sa baltică, cu baza la Kaliningrad, o exclavă rusă între Polonia şi Lituania, va efectua un exerciţiu militar, inclusiv teste cu rachete antiaeriene.

"Este o demonstraţie de forţă", a declarat premierul leton Maris Kucinskis. "Este greu de înţeles că se poate întâmpla aşa aproape de ţara (noastră)", a adăugat şeful Guvernului de la Riga.

Mai mulţi oficiali letoni au afirmat că exerciţiile se desfăşoară şi în zona economică exclusivă a Letoniei, o regiune în apropierea apelor teritoriale ale ţării, unde Riga are drepturi economice speciale.

Ca reacţie la anunţul Moscovei, Agenţia de Transport din Suedia a emis o avertizare de pericol pentru o porţiune din sudul Mării Baltice, redirecţionând traficul aerian şi maritim.

Letonia, stat membru NATO, susţine că Rusia nu a efectuat niciodată exerciţii militare atât de aproape de teritoriul său, Kucinskis notând că acest lucru se petrece în contextul în care peste 100 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din mai multe state occidentale, în urma atacului neurotoxic din Marea Britanie, atribuit Moscovei. Rusia însă respinge acuzaţiile privind presupusa sa implicare în incidentul de la Salisbury.

Oficialii letoni au precizat că Rusia nu încalcă nicio regulă internaţională şi are dreptul să efectueze exerciţii, însă ataşatul militar rus la Riga a fost convocat la Ministerul leton al Apărării pentru a i se comunica îngrijorarea Letoniei în legătură cu aceste manevre, considerate drept provocatoare de către ambasadorul leton la Moscova.

Comentarii