19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalRusia testează rachete. Letonia își închide spațiul aerian, Suedia își modifică zborurile

Rusia testează rachete. Letonia își închide spațiul aerian, Suedia își modifică zborurile

Oficialii de la Riga reclamă faptul că manevrele Rusiei se desfăşoară în zonă economică exclusivă a Letoniei.

Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat luni că Flota sa baltică, cu baza la Kaliningrad, o exclavă rusă între Polonia şi Lituania, va efectua un exerciţiu militar, inclusiv teste cu rachete antiaeriene.

“Este o demonstraţie de forţă”, a declarat premierul leton Maris Kucinskis. “Este greu de înţeles că se poate întâmpla aşa aproape de ţara (noastră)”, a adăugat şeful Guvernului de la Riga.

Mai mulţi oficiali letoni au afirmat că exerciţiile se desfăşoară şi în zona economică exclusivă a Letoniei, o regiune în apropierea apelor teritoriale ale ţării, unde Riga are drepturi economice speciale.

Ca reacţie la anunţul Moscovei, Agenţia de Transport din Suedia a emis o avertizare de pericol pentru o porţiune din sudul Mării Baltice, redirecţionând traficul aerian şi maritim.

Letonia, stat membru NATO, susţine că Rusia nu a efectuat niciodată exerciţii militare atât de aproape de teritoriul său, Kucinskis notând că acest lucru se petrece în contextul în care peste 100 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din mai multe state occidentale, în urma atacului neurotoxic din Marea Britanie, atribuit Moscovei. Rusia însă respinge acuzaţiile privind presupusa sa implicare în incidentul de la Salisbury.

Oficialii letoni au precizat că Rusia nu încalcă nicio regulă internaţională şi are dreptul să efectueze exerciţii, însă ataşatul militar rus la Riga a fost convocat la Ministerul leton al Apărării pentru a i se comunica îngrijorarea Letoniei în legătură cu aceste manevre, considerate drept provocatoare de către ambasadorul leton la Moscova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă