Rusia și China, interese divergente în ceea ce privește alegerile prezidențiale din SUA

Centrul Național de Contrainformații și Securitate al Statelor Unite a recunoscut preocuparea serviciilor de informații ale celor țări pentru influențarea rezultatului scrutinului din noiembrie.

Share

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Actualizat: 08.08.2020 - 10:58

Oficialii americani de informații cred că Rusia folosește o serie de măsuri pentru denigrarea candidatului la președinție, democratul Joe Biden, înainte de alegerile din noiembrie și că persoanele legate de Kremlin stimulează oferta de realegere a președintelui Donald Trump.

De asemenea, oficialii americani consideră că serviciile de influență ale Chinei, care nu dorește ca Trump să câștige un al doilea mandat, și-au accelerat criticile față de Casa Albă, extinzându-și eforturile pentru a contura politica publică din America și a impune figuri politice potrivite interselor Beijingului.

Declarația de vineri a directorului Centrului Național de Contrainformații și Securitate al Statelor Unite, William Evanina, este considerată a fi cea mai transparentă recunoaștere a eforturilor serviciilor de informații ale Kremlinului de campania pentru realegerea lui Trump. Întrebat despre evaluarea informațiilor, vineri seară, la Bedminster, New Jersey, Donald Trump a părut să conteste ideea că Rusia încearcă să stopeze cursa contracandidatului său la președinție. "Cred că ultima persoană pe care Rusia vrea să o vadă în funcție este Donald Trump, deoarece nimeni nu a fost mai dur față de Rusia decât mine", a declarat președintele american.
Dar Trump pare să fie de acord cu informațiile care indică faptul că statul chinez se opune din răsputeri realegerii sale. „Dacă Joe Biden ar fi președinte, China ar deține țara noastră”, a spus Trump.

Declarația lui William Evanina, cu trei luni înainte de alegeri, vine pe fondul criticilor președintelui Camerei, Nancy Pelosi și a altor democrați ai Congresului, conform cărora comunitatea de informații a ascuns informații publice legate de amenințarea ingerințelor străine în politica americană.

Cea mai recentă evaluare a Centrului Național de Contrainformații și Securitate al Statelor Unite reflectă îngrijorări nu numai în ceea ce privește Rusia, dar și China și Iranul, avertizând că actorii străini ostili pot căuta să compromită infrastructura electorală, să intervină în procesul de vot sau să afecteze rezultatele votării. În ciuda acestor eforturi, oficialii consideră că este puțin probabil ca cineva să poată manipula rezultatele votului într-un mod decisiv.

Citește totul despre:

Comentarii