21.5 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia s-a supărat pe Consiliul Europei, în timp ce pune cecenii să...

Rusia s-a supărat pe Consiliul Europei, în timp ce pune cecenii să facă crime ca-n vremea NKVD-ului

Ministrul de Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a trimis o scrisoare formală prin care anunţă decizia „voluntară şi echilibrată” de retragere din Consiliul Europei. Moscova acuză că NATO şi Uniunea Europeană au transformat Consiliul Europei în „instrument de extindere a influenţei politico-militare”.

Rusia anunţase, pe 10 martie, intenţia de a se retrage din Consiliul Europei (CoE), în condiţiile în care este suspendată din anumite structuri, Ministerul de Externe de la Moscova denunţând transformarea organizaţiei într-un forum dirijat de Alianţa Nord-Atlantică şi de Uniunea Europeană. „Ţările NATO şi UE, cu abordări inamicale faţă de Rusia, abuzând de majorităţile absolute în Comitetul de Miniştri, continuă să meargă în direcţia distrugerii Consiliului Europei şi a spaţiului comun juridic şi umanitar din Europa”, a acuzat Ministerul rus de Externe.

Rusia a transmis oficial decizia de retragere din Consiliul Europei

Consiliul Europei a decis, pe 25 februarie, la o zi după lansarea invaziei militare ruse în Ucraina, suspendarea drepturilor Rusiei de reprezentare în structuri ale organizaţiei. „În conformitate cu Statutul Consiliului Europei, Comitetul de Miniştri a decis astăzi suspendarea Federaţiei Ruse din drepturile de reprezentare în Comitetul de Miniştri şi în Adunarea Parlamentară, cu efect imediat, ca urmare a atacului armat comis de Federaţia Rusă asupra Ucrainei. Decizia adoptată astăzi înseamnă că Rusia rămâne membră a Consiliului Europei şi parte în convenţiile relevante ale Consiliului Europei, inclusiv în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, anunţa organizaţia.

„Ţările NATO şi UE, cu abordări inamicale faţă de Rusia, abuzând de majorităţile absolute în Comitetul de Miniştri, continuă să meargă în direcţia distrugerii Consiliului Europei şi a spaţiului comun juridic şi umanitar din Europa”, anunţa, joia trecută, Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Tass, conform stiridiaspora.ro.

„Rusia nu va lua parte la transformarea de către NATO şi de către ţările obediente din UE care urmează direcţia NATO a celei mai vechi organizaţii europene într-un alt forum de elogiere a superiorităţii şi grandorii Occidentului. Îi lăsăm să se distreze interacţionând unii cu alţii, fără Rusia”, a subliniat Ministerul de Externe de la Moscova.

„Evoluţia lucrurilor devine ireversibilă. Rusia nu intenţionează să tolereze aceste acţiuni subversive lansate în mod colectiv de Occident în sensul stabilirii unei aşa-numite «ordini bazate pe reguli» în sensul înlocuirii actualei legislaţii internaţionale, încălcată de Statele Unite şi de sateliţii SUA”, sublinia Ministerul rus de Externe.

Decizia confirmă faptul că Rusia, cum spune o vorbă de la noi, din popor, „ s-a supărat ca văcarul pe sat”.

Nimeni nu „ suspecta” autoritățile lui Putin că ar avea intenția de a respecta drepturile omului în Rusia sau că nu ar aduce din nou în prim-plan tacticile criminale din perioada celui de al doilea război mondial.

Un exemplu în acest sens este folosirea cecenilor în războiul din Ucraina pe post de comisari NKVD, ca în al doilea război mondial, însărcinați să-i împuște pe cei care ar fugi din calea ucrainenilor sau nu ar vrea să lupte cu ei.

Comisarii NKVD acționau în al doilea război mondial ca trupe care „aveau grijă” ca moralul trupelor sovietice să fie unul ridicat: cine nu ataca sau nu-și înfrunta inamicul, era împușcat de la spate de oameni loiali lui Stalin și Beria, temutul șef al poliției secrete al URSS.

Acum, rolul NKVD este luat de unitățile de ceceni trimise de Ramzan Kadîrov, denumite Kadirovtki, ce au fost prezentate ca „trupe de șoc” în conflictul din Ucraina. Ele sunt separate de restul grupurilor de armate și poartă semnul X ca simbol al faptului că, deși fac parte din armata rusă, sunt unități distincte.

Dincolo de rolul lor, pe care mulți observatori îl consideră că țînând de războiul psihologic, cecenii mai au și alt rol. Ei au fost acuzați de publicația Pravda de la Kiev că, alături de alte trupe ale armatei ruse, trag chiar asupra forțelor ruse care evită să intre în lupta cu ucrainenii sau se retrag foarte devreme. Cecenii acționează pe principiul așa-numitelor „trupe de barieră”.

În atare condiții, ieșirea Rusiei din Consiliul Europei, organizație înființată după al doilea război mondial, cea mai mare în materie de drepturi ale omului de pe continent, nu poate reprezenta decât o ușurare pentru restul lumii civilizate.

Aceasta include 47 de state membre, dintre care 28 sunt state membre ale Uniunii Europene. Toate statele membre ale Consiliului Europei au aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 220: Federația Rusă a blocat rezoluția ONU ce condamnă referendumurile

UPDATE , ora 10:36: Ihor Muraşov, directorul general al centralei Zaporojie, a fost reţinut de o patrulă rusă, a anunţat compania nucleare ucraineană de...

Daea s-a întâlnit cu băncile pentru a identifica soluțiile de sprijin în sectorul agroalimentar

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit cu reprezentanţii băncilor comerciale pentru a identifica soluţii optime în vederea implementării schemelor de sprijin pentru sectorul agroalimentar,...

Delegații Salvamont România, prezente într-un stagiu de formare profesională în Italia

Reprezentanți ai serviciilor Salvamont din Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Poiana Braşov, Prahova şi Zărneşti participă la un stagiu de formare în...
Ultima oră
Pe aceeași temă