Rusia refuză subtil invitația lui Trump pentru o vizita oficială a lui Putin la Washington

Oficialii de la Kremlin s-au declarat, marți, sceptici cu privire la o vizită a președintelui rus, Vladimir Putin, în Statele Unite, după controversele de la Washington legate de întâlnirea celor doi șefi de stat de la Helsinki.

Mihai Cernea 0 comentarii

Actualizat: 25.07.2018 - 16:20

„Există alte opțiuni pe care liderii noștri (Trump și Putin - n.r.) le pot lua în considerare”, a declarat Yuri Ușakov, consilierul lui Putin pe teme de politică externă, referindu-se la summit-ul G20 din Argentina, ce va avea loc la finalul lui noiembrie.

Deși Donald Trump s-a lăudat, după întrevederea cu omologul său rus de la Helsinki, cu o posibilă vizită oficială a lui Putin la Casa Albă, reacția politicienilor americani la misteriosul conținut al discuțiilor de la Helsinki și la gafa lui Trump de la conferința de presă comună a produs scepticism în diplomația rusă cu privire la această potențială întâlnire.

„După summit (cel de la Helsinki - n.r.) știți ce fel de atmosferă este în jurul rezultatelor sale”, a explicat Ușakov, potrivit Reuters. „Cred că ar fi mai bine să lăsăm apele să se calmeze și apoi putem discuta toate aceste întrebări într-un mod business. Dar nu acum”, a continuat diplomatul rus.

Summit-ul a fost privit în Rusia ca o mare victorie de politică externă a lui Putin, dar controversele de pe scena politică americană au turnat apă rece pe speranțele Kremlinului de a obține concesii în dosarele importante de la Washington. Chiar și televiziunea rusă de stat, relatează Reuters, avusese obiecții cu privire la o vizită a lui Putin la Washington, având în vedere comportamentul lui Trump față de alți lideri veniți la Casa Albă.

Comentarii