Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rusia propune NATO restabilirea canalelor de comunicare militară

Rusia şi NATO nu vor putea să avanseze în problema prevenirii incidentelor fără canale normale de comunicare militară, astfel că acestea trebuie restabilite, a declarat joi ministrul adjunct de externe Aleksandr Gruşko.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 26.07.2018 - 17:00

Rusia şi NATO nu vor putea să avanseze în problema prevenirii incidentelor fără canale normale de comunicare militară, astfel că acestea trebuie restabilite, a declarat joi ministrul adjunct de externe Aleksandr Gruşko, fost ambasador al Federaţiei Ruse pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, într-un interviu acordat agenţiei de presă ruse TASS.

'Dacă ţările Alianţei sunt într-adevăr interesate să îmbunătăţească situaţia din acest domeniu (prevenirea incidentelor militare majore - n.r.), atunci este necesar să se facă paşi simpli', a subliniat diplomatul, indicând că mai întâi de toate este necesar de a se restabili canalele normale de comunicare militară.

'Fără participarea experţilor militari, este imposibil să mergem înainte, pentru că este vorba de lucruri tehnice destul de complexe', a adăugat el, dând ca exemplu în acest sens 'distanţa sigură dintre nave sau aeronave'.

În acelaşi context, Aleksandr Gruşko a reiterat că Rusia este pregătită să dezvolte un dialog cu NATO pentru prevenirea incidentelor militare.

Deşi Alianţa Nord-Atlantică şi-a suspendat cooperarea la nivel practic cu Rusia în 2014, ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Moscova, ea a menţinut dialogul politic cu Rusia. Totodată, NATO şi Rusia menţin în continuare linii de comunicare între responsabili militari pentru a promova previzibilitatea şi transparenţa activităţilor lor militare, conform unei declaraţii făcute de oficiali ai Alianţei după reuniunea Consiliului Rusia-NATO din luna mai.

În ianuarie, preşedintele rus Vladimir Putin l-a retras pe reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, reducând astfel nivelul reprezentării ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică până la însărcinatul cu afaceri. Aleksandr Gruşko, diplomat de carieră, a exercitat funcţia de ambasador al Moscovei la sediul NATO din Bruxelles din octombrie 2012 până în ianuarie 2018.

Comentarii