Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Gazprom a început montarea țevilor de pe coasta rusească a Mării Negre

Rusia presează Europa cu gazoductul TurkStream 2

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reluat tema gazoductului TurkStream – linia a doua, spre Europa.

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 15.01.2018 - 18:15

„Vom extinde gazoductul spre Europa numai când Comisia Europeană va da garanții de fier că proiectul nu va fi întrerupt”, a declarat Lavrov luni, referindu-se la „trucurile” cu care a boicotat construcția gazoductului South Stream prin Bugaria.

   „Bulgaria este din nou gata pentru evaluarea posibilității să preia cea de a două rută a TurkStream”, a anunțat Lavrov. Însă, conform acestuia, „discuțiile se derulează în Comisia Europeană cu scopul de a inventa noi reguli post factum împotriva proiectului NordStream 2”.

    „Concurența neloială” a SUA   

„În loc de acest joc murdar, sperăm că un proiect de natură comercială, pur economic, susținut de companiile europene de frunte în domeniul energetic, va fi deasupra acestor jocuri neoneste”, a spus Lavrov. Acesta a acuzat în același timp SUA că se opun proiectelor rusești în domeniul energetic recurgând la presiuni politice asupra Europei să susțină proiectele lor și să cumpere de la ei, mai scump, gazele necesare, aceasta fiind „o competiție neloială”.

Întreaga tragedie din Orientul Mijlociu, din Siria mai ales, țara care a generat cea mai mare criză umanitară de după Al Doilea Război Mondial, cum a evaluat ONU, a fost cauzată de intervenția militară brutală a Rusiei pentru a susține regimul criminal al lui Bashar al-Assad, pentru că acesta a dat Moscovei monopolul exploatării gazelor din Mediterana. Acest monopol menține dependența de gazele „rusești” a Europei și a Turciei.

Pe fondul disensiunii dintre Uniunea Europeană și Turcia, Rusia a mers înainte cu „proiectul”, atrăgând Ankara, în 2016, de partea sa, prin proiectul TurkStream. SUA nu au gestionat corect situația, rămânând doar în domeniul petrolier  al zonei, prin ajutorul militar acordat kurzilor.

Prin proiectul TurkStream se vor transporta 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia în Turcia, începand cu anul 2019. La începutul lunii august 2017, Gazprom a început montarea țevilor de pe coasta rusească a Mării Negre.

„Până la sfârșitul anului 2019, consumatorii turci și europeni vor avea o nouă sursă sigură de importuri de gaze rusești”, a declarant directorul executiv al Gazprom, Aleksey Miller.

Însă există mari divergențe asupra tronsonului spre Europa, via Bulgaria, pe care Rusia se așteaptă să le rezolve în regim de urgență.

   Enclava Afrin, amenințată de turci

Exact când Lavrov insista pentru sectorul doi, spre Europa, al proiectului TurkStream, Turcia amenința că va lansa un asalt militar asupra enclavei kurzilor din nordul Siriei.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a precizat că atacul, programat pentru zilele următoare, vizează enclava Afrin, situată la graniţa sudică a Turciei, controlată de kurzii de la YPG, organizaţie considerată de Ankara drept o grupare teroristă, dar susținută de americani.

Rajhat Rot, reprezentant al grupării YPG, a declarat că luptele dintre kurzi şi trupele Turciei au început deja de sâmbătă seara.

Turcia controlează circa 2.000 de kilometri pătraţi în nordul Siriei în urma unei operaţiuni transfrontaliere  numită „Scutul Eufratului”.

 

 

 

Comentarii

loading...