Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rusia: Noua strategie nucleară a SUA are un caracter belicos și antirus

Rusia a denunţat sâmbătă "caracterul belicos" şi "antirus" al noii strategii nucleare americane, făcută publică în ajun, şi a avertizat că va lua "măsurile necesare" pentru a-şi asigura securitatea faţă de Statele Unite ale Americii.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 03.02.2018 - 17:54

"De la prima lectură, caracterul belicos şi antirus al acestui document sare în ochi", a reacţionat Ministerul Afacerilor Externe rus într-un comunicat de presă, declarându-se "profund decepţionat". "Evident, va trebui să luăm în calcul abordările Washingtonului şi să luăm măsurile necesare pentru a ne asigura securitatea", se mai menţionează în comunicatul citat.

SUA şi-au anunţat vineri intenţia de a se dota cu arme nucleare cu putere scăzută ca răspuns în principal la reînarmarea Rusiei. Acest anunţ i-a făcut pe experţi să se teamă de o relansare a proliferării nucleare şi de creşterea riscului unui conflict nuclear.

Moscova a denunţat sâmbătă "o încercare de a repune în discuţie dreptul (Rusiei) la legitimă apărare". "Sperăm că Washingtonul este conştient de nivelul de pericol ridicat pe care îl reprezintă aceste directive din punctul de vedere al planificării militare practice", potrivit comunicatului MAE rus.

Potrivit Moscovei, documentul american este "plin până la refuz cu tot soiul de clişee antiruseşti, începând cu acuzaţia abracadabrantă de 'comportament agresiv' şi de toate 'ingerinţele' cu putinţă şi terminând cu acuzaţiile la fel de nefondate de 'încălcări' a tot soiul de acorduri privind controlul armamentelor".

"Percepem toate acestea drept o tentativă injustă (a Washingtonului) de a arunca asupra altora propria responsabilitate pentru deteriorarea situaţiei în materie de securitate internaţională şi regională şi pentru dezechilibrarea mecanismelor de control a armamentului, care reprezintă rezultatul unei serii de acte iresponsabile întreprinse chiar de Statele Unite", a adăugat diplomaţia rusă. Rusia "îşi respectă cu stricteţe obligaţiile în virtutea tuturor acordurilor internaţionale" şi este gata să coopereze cu SUA în favoarea unei "relaţii stabile" şi a "menţinerii stabilităţii strategice", se mai menţionează în comunicatul MAE rus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat la finalul lui 2016 consolidarea capacităţilor nucleare ale Rusiei, precum şi modernizarea armamentului, ca răspuns la întărirea prezenţei militare a NATO la frontierele sale, percepută drept o ameninţare. Dată publicităţii în 2014, doctrina militară a Rusiei, ale cărei cheltuieli militare nu s-au modificat, dar sunt inferioare celor ale americanilor, nu face referire la posibilitatea unui "atac preventiv" cu folosirea ogivelor nucleare.

Moscova îşi rezervă dreptul de a-şi folosi arsenalul doar în caz de agresiune împotriva ei sau a aliaţilor săi sau în caz de "ameninţare la adresa existenţei înseşi a statului". AFP aminteşte că Rusia a acuzat în mai multe rânduri NATO şi SUA că sunt antrenate într-o cursă frenetică a înarmării şi că distrug "echilibrul militar" în vigoare în Europa după dezmembrarea URSS.

Pe de altă parte, şeful comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus - n.r.), Leonid Sluţki, a declarat că Rusia consideră că noua doctrină nucleară a SUA poate provoca o cursă a înarmării la nivel mondial, deoarece reprezintă o încălcare a principiilor descurajării strategice. "Acum, şi alte ţări pot începe să introducă modificări în doctrinele lor. Noua doctrină nucleară a SUA este un produs al imperialiştilor americani", a acuzat Sluţki, citat de agenţia EFE.

Oficialitatea rusă a subliniat că documentul elaborat de Departamentul de Stat, Pentagon şi de Ministerul Energiei din SUA "este extrem de periculos din punct de vedere al încălcării principiilor descurajării nucleare". Sluţki a calificat drept provocatoare şi menită doar să ducă la confruntare afirmaţia că doctrina va întări poziţiile diplomaţilor americani atunci când aceştia trebuie să promoveze interesele Casei Albe.

Şeful comisiei de apărare din Duma de Stat, Vladimir Şamanov, a calificat la rândul său drept şantaj planurile de a dezvolta o nouă rachetă de croazieră. În opinia sa, doctrina este parte a politicii agresive a SUA de a fi singurele deţinătoare ale hegemoniei mondiale, lucru pe care Rusia şi China nu sunt dispuse să-l accepte.

În fine, vicepreşedintele comisiei pentru securitate şi apărare din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus - n.r.), Franţ Klinţevici, a apreciat că doctrina SUA deschide calea repetării bombardamentelor nucleare precum cele comise de SUA împotriva oraşelor nipone Hiroshima şi Nagasaki.

Comentarii

loading...