Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rusia l-a felicitat pe președintele Egiptului înainte de anunţarea rezultatelor oficiale

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a fost reales pentru un al doilea mandat de patru ani, cu 97,08%. Alegerile prezidenţiale din Egipt au avut loc între 26-28 martie pentru cei din ţară şi între 16-18 martie pentru cei din afara teritoriului ţării.

Iulian Budușan 0 comentarii

02.04.2018 - 19:44

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a fost reales pentru un al doilea mandat de patru ani, cu 97,08% din voturile valabil exprimate în scrutinul desfăşurat la începutul săptămânii trecute, a comunicat luni Autoritatea Electorală Naţională, transmit AFP şi dpa.

În cifre absolute, în favoarea lui Sissi s-au pronunţat 21.835.387 de alegători, iar pentru singurul contracandidat al acestuia, Moussa Mostafa Moussa, 656.534 de votanţi (2,92%), a precizat Lasheen Ibrahim, preşedintele Autorităţii Electorale, într-o conferinţă de presă, scrie agerpres.ro.

Rata de participare la scrutin, unica miză a acestui scrutin, a fost de 41,5%, aproape 25 milioane de egipteni exprimându-şi votul, mai puțin decât acum 4 ani. Ca procente, e același număr cu care a câştigat şi prima oară, acum patru ani, conform anunţului comisiei electorale.

Moussa este un politician puţin cunoscut, a cărui candidatură de ultim moment a fost considerată mai mult simbolică, pentru a da scrutinului aparenţa unei competiţii reale.

Opoziţia a calificat scrutinul drept o 'farsă' şi a cerut boicotarea lui.

Dintre pretendenţii la cursa prezidenţială, unii au fost încarceraţi pentru încălcări ale legii (potrivit autorităţilor), alţii au renunţat, denunţând presiuni.

Singurul contracandidat al lui Sisi a fost un susţinător al său, după ce toţi ceilalţi candidaţi şi-au întrerupt campaniile în ianuarie. Principalul adversar a fost arestat şi managerul său de campanie a fost agresat fizic.

Sisi a declarat că îşi doreşte mai mulţi candidaţi şi că nu a avut nicio legătură cu retragerile celorlalţi.

Comisia electorală susţine că votul a fost unul liber şi corect.

Televiziunea de stat i-a portretizat pe cei care nu votează drept trădători ai Egiptului. Unele persoane au declarat că au primit mâncare şi bani pentru a vota, conform presei locale şi internaţionale, fără să fie specificat cine a făcut ofertele.

 
Oficialii susţin că dacă asemenea incidente au avut loc, nu au fost sponsorizate de stat. Rusia l-a felicitat pe Sisi înainte de anunţarea rezultatelor oficiale.

Alegerile prezidenţiale au avut loc între 26-28 martie pentru egiptenii din ţară şi între 16-18 martie pentru cei din afara teritoriului ţării.

Ales în 2014 cu 96,9% din voturi, Sissi a ajuns la putere la un an după destituirea de către armată, al cărei şef era, a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, în urma unor manifestaţii de masă.

Comentarii

loading...