15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalRusia l-a felicitat pe președintele Egiptului înainte de anunţarea rezultatelor oficiale

Rusia l-a felicitat pe președintele Egiptului înainte de anunţarea rezultatelor oficiale

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a fost reales pentru un al doilea mandat de patru ani, cu 97,08% din voturile valabil exprimate în scrutinul desfăşurat la începutul săptămânii trecute, a comunicat luni Autoritatea Electorală Naţională, transmit AFP şi dpa.

În cifre absolute, în favoarea lui Sissi s-au pronunţat 21.835.387 de alegători, iar pentru singurul contracandidat al acestuia, Moussa Mostafa Moussa, 656.534 de votanţi (2,92%), a precizat Lasheen Ibrahim, preşedintele Autorităţii Electorale, într-o conferinţă de presă, scrie agerpres.ro.

Rata de participare la scrutin, unica miză a acestui scrutin, a fost de 41,5%, aproape 25 milioane de egipteni exprimându-şi votul, mai puțin decât acum 4 ani. Ca procente, e același număr cu care a câştigat şi prima oară, acum patru ani, conform anunţului comisiei electorale.

Moussa este un politician puţin cunoscut, a cărui candidatură de ultim moment a fost considerată mai mult simbolică, pentru a da scrutinului aparenţa unei competiţii reale.

Opoziţia a calificat scrutinul drept o ‘farsă’ şi a cerut boicotarea lui.

Dintre pretendenţii la cursa prezidenţială, unii au fost încarceraţi pentru încălcări ale legii (potrivit autorităţilor), alţii au renunţat, denunţând presiuni.

Singurul contracandidat al lui Sisi a fost un susţinător al său, după ce toţi ceilalţi candidaţi şi-au întrerupt campaniile în ianuarie. Principalul adversar a fost arestat şi managerul său de campanie a fost agresat fizic.

Sisi a declarat că îşi doreşte mai mulţi candidaţi şi că nu a avut nicio legătură cu retragerile celorlalţi.

Comisia electorală susţine că votul a fost unul liber şi corect.

Televiziunea de stat i-a portretizat pe cei care nu votează drept trădători ai Egiptului. Unele persoane au declarat că au primit mâncare şi bani pentru a vota, conform presei locale şi internaţionale, fără să fie specificat cine a făcut ofertele.

 
Oficialii susţin că dacă asemenea incidente au avut loc, nu au fost sponsorizate de stat. Rusia l-a felicitat pe Sisi înainte de anunţarea rezultatelor oficiale.

Alegerile prezidenţiale au avut loc între 26-28 martie pentru egiptenii din ţară şi între 16-18 martie pentru cei din afara teritoriului ţării.

Ales în 2014 cu 96,9% din voturi, Sissi a ajuns la putere la un an după destituirea de către armată, al cărei şef era, a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, în urma unor manifestaţii de masă.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă