13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalRusia: Începutul unei noi scăderi de populaţie

Rusia: Începutul unei noi scăderi de populaţie

Conform raportului Rosstat lunar privind tendinţele, populaţiei Rusiei a scăzut cu 64.800 de persoane în primul semestru al anului, ajungând în prezent la 146.7 milioane de persoane. În 2018, populaţia scăzuse deja cu 74.000 de locuitori. Rusia a pierdut peste 5 milioane de locuitori din 1991, o consecinţă a gravei crize demografice ce a urmat destrămării URSS-ului.

Generaţia născută în primii ani ai perioadei post-sovietice, marcaţi de o scădere a natalităţii, a ajuns acum la vârsta procreării. Totodată, această generaţie intră pe piaţa muncii, ceea ce riscă să aibă drept consecinţă o lipsă a forţei de muncă calificată şi o încetinire a creşterii economice. În faţa acestui declin al populaţiei a celei mai mari ţări din lume, preşedintele Vladimir Putin a menţionat în mai multe ocazii chestiunea crucială a politicii familiale în timpul campaniei sale electorale, iar îndemnurile de creştere a natalităţii au fost însoţite în mod regulat în ultimii ani de anunţarea acordării de ajutoare familiilor.

Într-un raport dat publicităţii luni, Camera de Conturi din Rusia a informat că ‘sporirea migraţiei a compensat doar 64% din declinul natural al populaţiei’. ‘Prin accelerarea pentru al şaselea an consecutiv, declinul natural al populaţiei constitue un risc important pentru obiectivul asigurării unei creştere naturale durabile a populaţiei’, avertizează raportul.

Conform aceleaşi surse, scăderea numărului de şomeri şi a persoanelor active a continuat de la începutul anului. Populaţia activă a scăzut astfel cu 700.000 de persoane între ianuarie şi iunie 2019, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2018. Rata şomajului era de 4.7% pentru perioada ianuarie-iunie 2019, ‘cea mai scăzută din istoria rusă modernă’.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă