Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Agenția atomică Rosatom încheie contracte după contracte

Rusia, implicată în cursa înarmării nucleare a țărilor arabe

Folosind cunoștințele și tehnologia rusească, tot mai multe țări din Orientul Mijlociu și nordul Africii au început să construiască centrale nucleare pentru uz civil, dar având în vedere și obținerea de arme nucleare, ca răspuns la pericolul iranian.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 13.02.2018 - 23:33

Raportul este întocmit de Centrul Interdisciplinar pentru Politici și Strategii Herzliya (IPS) din Israel și arată că lumea arabă sunnită se unește în fața influenței Iranului în zonă, mai ales de când a beneficiat de acordul nuclear ce i-a ridicat unele sancțiuni, susține dr. Shaul Shay, directorul departamentului de cercetare al IPS.

Emiratele Arabe Unite este primul stat care va opera un reactor nuclear, construit de Coreea de Sud, apoi urmează Egipt, Arabia Saudită, Iordania, Sudan, Tunisia și Algeria. Toate aceste țări și-au declarat oficial intenția de a construi centrale nucleare pentru uz civil, unele fiind deja în stadiul incipient al implementării proiectelor.

Dr. Shay, fost director adjunct al Consiliului Național de Securitate, precizează că acest „trend” al țărilor arabe și din nordul Africii este încurajat de Rusia și, paradoxal sau nu, se vrea o contrapondere la programul nuclear iranian, ce este susținut tot de Rusia. Este metoda Kremlinului de a-și consolida poziția de mare putere în aceste zone.

     Arabia Saudită lucrează cu Pakistanul

Acordul nuclear cu Iranul, ce relaxează sancțiunile impuse acestei țări în schimbul renunțării la dezvoltarea programului de arme nucleare, acordă timp în următorii zece ani țărilor arabe sunnite rivale Teheranului să-și dezvolte infrastructura nucleară, ceea ce este un pas stabil pentru dezvoltarea programelor de arme nucleare, mai ales dacă există o putere nucleară dispusă pentru a acorda tehnologie și cunoștințele necesare în domeniu. Iar aici nu este vorba doar de Rusia, ce încearcă să devină jucătorul numărul unu în zonă, dar și de alte țări recunoscute ca puteri nucleare, cum este Pakistanul.

După Emiratele Arabe Unite, a doua țară interesată să inaugureze cât mai repede un reactor nuclear este Arabia Saudită. Această țară a angajat încă din 2011 o companie civilă pentru a stabili zona optimă pentru funcționarea centralei nucleare și a semnat contracte de cooperare cu SUA, Franța, Rusia, având însă „o relație strategică” cu Pakistanul în domeniul nuclear.

Pe toată perioada când Pakistanul a fost supus sancțiunilor internaționale, Arabia Saudită a continuat finanțările, în schimbul obținerii de tehnologie nucleară. Recent, saudiții au anunțat oficial că, dacă Iranul își reia programul de arme nucleare, și ei vor dezvolta programe similare, în contrapondere.

    Putin și-a stabilit un cartier general la Dubai

Egiptul are în vedere obținerea de patru reactoare nucleare, pentru care președintele Abdel Fattah al-Sisi s-a întâlnit în urmă cu câteva săptămâni cu omologul rus, Vladimir Putin. Oficialii egipteni au semnat un contract pentru o centrală cu patru reactoare nucleare în Dabaa, lângă Alexandria, cu Rosatom, corporația rusească de stat pentru energie atomică.

Alte contracte au fost semnate de ruși cu Sudanul, Algeria și Tunisia. Iordania este în negocieri pentru obținere de tehnologie nucleară cu Coreea de Sud.

Raportul IPS mai arată că Vladimir Putin și-a trimis consilieri și exportă tehnologie nucleară în țări arabe, ofertele fiind însoțite și de alte contracte economice de care vor beneficia cei ce aleg să lucreze cu Rosatom. Un cartier general al agenției atomice pentru contractele ce se vor derula în țările arabe a fost deschis din 2016 la Dubai.

Cum Iranul nu intenționează să renunțe la programele sale ce-i conferă mai multă putere în zona Orientului Mijlociu și nordul Africii, această cursă a înarmărilor nucleare cu țări arabe sunnite poate  să se transforme într-un risc major pentru întreaga lume. Iar Rusia este responsabilă de acest risc.

Comentarii

loading...