Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rusia, condamnată de CEDO într-un alt dosar

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia în dosarul Iukos, stabilind că cel de-al doilea proces împotriva patronului acestui grup petrolier, Mihail Hodorkovski, un opozant al Kremlinului, şi unui asociat al acestuia nu a fost ”echitabil”, scrie AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

14.01.2020 - 17:50

CEDO conchide în această hotărâre, ”în unanimitate”, că acest al doilea proces - care s-a desfăşurat din martie 2009 în decembrie 2010 - a încălcat mai multe paragrafe din Articolul 6 al Convenţiei europene a drepturilor omului cu privire la un proces echitabil.

Apărării i s-a refuzat dreptul de a interoga ”martori ai acuzării şi ai apărării şi de a comunica rapoarte de expertiză şi elemente de apărare importante”, stabileşte Curtea.

”Reclamanţii au fost plasaţi într-o cuşcă de sticlă”, o măsură ”motivată nici de măsuri de securitate şi nici de necesitatea de a menţine ordinea în sala de judecată”, mai subliniază jurisdicţia paneuropeană, cu sediul la Strasbourg.

Arestat în 2003, Hodorkovski a fost condamnat în 2005, în urma unui prim proces răsunător, împreună cu asociatul său Platon Lebedev, la opt ani de detenţie cu privire la ”escrocherie şi fraudă fiscală”.

Această pedeapsă, revizuită în creştere la 14 ani în 2010, în urma unui al doilea proces, cu privire la ”furt de petrol şi spălarea sumei” de 23,5 miliarde de dolari, a fost redusă la doi ani în apel.

Fostul oligarh, eliberat în decembrie 2013, în urma unei graţieri acordate de preşedintele rus Vladimir Putin, trăieşte de atunci în exil.

Lebedev a stat peste zece ani la închisoare, condamnat cu privire la evaziune fiscală de marea amploare, spălare de bani şi deturnare de fonduri, în aceste procese, denunţate de către apărători ai drepturilor oimului.

Citește totul despre:

Comentarii