Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Fregata "Admiral Grigorovich" (Foto: youtube)

Rusia: Capacitățile noastre de luptă acoperă integral Marea Neagră

"Capacitățile noastre de luptă acoperă integral Marea Neagră", a anunțat, luni, un amiral rus, fost comandant al Flotei Mării Negre, citat de agenția oficială TASS.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 13.08.2018 - 17:46

Amiralul rus Vladimir Komoyedov, cel care a condus Flota Mării Negre în perioada anilor 1998 - 2002, a declarat, luni, că Rusia are în acest moment capacități militare care "acoperă" întreaga suprafață a Mării Negre.

"Capacitățile noastre de luptă acoperă întreaga Mare Neagră, atât de-a lungul, cât și de-a latul ei, așa că nu cred că ar trebui să vă faceți griji cu privire la prezența americanilor în Marea Neagră", a declarat amiralul Komoyedov pentru agenția oficială de presă a Rusiei, TASS.

Ofițerul rus a lansat acest avertisment în contextul anunțării intrării în Marea Neagră, cu o zi înainte, a distrugătorului american Carney, echipat cu rachete interceptoare Aegis.

"În principiu, forțele și resursele noastre cu baza în Crimeea și pe coasta Mării Negre sunt suficiente pentru a monitoriza situația din întreaga regiune a Mării Negre și putem urmări mișcările acestor distrugătoare fără a apela la sprijinul unui număr mare de forțe ale grupului nostru de luptă din Marea Mediterană", a explicat amiralul.

"Reacționăm destul de mult față de prezența lor în Marea Neagră. Acest lucru este demonstrat și prin reacția noastră față de utilizarea avioanelor lor și a navelor lor de supraveghere", susține amiralul Vladimir Komoyedov.

SUA ar fi "la câțiva milimetri" de un război cu Rusia

În calitate de comandant al Flotei Ruse din Marea Neagră, amiralul a fost decorat, în acea perioadă, de președintele Vladimir Putin. Ulterior eliberării sale din funcție,  Komoyedov a continuat să transmită mesaje amenințătoare la adresa SUA, cum ar fi cel de acum câteva luni, când a avertizat Statele Unite că se află "la câțiva milimetri de un mare război" cu Rusia.

Potrivit datelor oficiale, Rusia are în Flota Mării Negre crucișătorul Moskva, distrugătorul Smetlivi, patru fregate purtătoare de rachete și alte câteva nave de suprafață mai mici, precum și cinci submarine. Forța rusă din Marea Neagră mai deține 20 de avioane de luptă Su-22 și alte avioane militare, precum și 30 de elicoptere.

În replică, țara din NATO riverană Mării Negre cea mai puternică din punct de vedere militar este Turcia, dar în ultimii ani ea are, după cum se știe, o politică de apropiere față de Rusia.

România are în Marea Neagră trei fregate și câteva nave de suprafață mai mici, iar numărul total de avioane de luptă al României, în ipoteza că ar fi, integral, trimise în zona Mării Negre, l-ar egala pe cele rusești. România ar avea operaționale două escadrile de avioane de luptă, adică, în total, 24 de aeronave. Însă jumătate dintre acestea sunt de tip MiG 21 LanceR, uzate fizic și moral, care ar fi trebuit scoase din exploatare de câțiva ani.

Comentarii