Foto: www.axios.com

Rusia anunță represalii contra guvernului de la Chișinău

Regimul Putin îşi rezervă dreptul la măsuri de răspuns în contextul adoptării în Republica Moldova a unei legi de modificare a Codului audiovizualului (legea anti-propagandă), care restricţionează difuzarea canalelor tv ruseşti.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 11.01.2018 - 12:17

'Din păcate constatăm că acest act de discriminare directă a mass-media ruse are un caracter consecvent şi reprezintă un nou atac antirusesc din partea majorităţii parlamentare aflată la guvernare la Chişinău', a declarat, joi, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de agenția TASS, informează Agerpres.

Moscova, 'reafirmându-şi angajamentul faţă de principiul reciprocităţii, general acceptat în relaţiile internaţionale, îşi rezervă dreptul la măsuri de răspuns', a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

'Modul în care forţele rusofobe ale parlamentului moldovean şi-au impus din nou voinţa asupra populaţiei, încălcând dreptul fundamental al acestuia la accesul liber la informaţie, arată că această ţară se îndepărtează de normele democratice, alunecând spre practicile totalitare de combatere a punctelor de vedere alternative', a denunţat reprezentanta MAE rus.

Partea rusă consideră că această situaţie 'necesită o reacţie nu doar din partea unor instituţii internaţionale specializate precum OSCE', ci şi a instituţiilor europene, a spus Zaharova, adăugând că, în acest context, Moscova ar dori să audă opinia reprezentanţilor de la Bruxelles dacă zelul cu care autorităţile moldovene 'curăţă' spaţiul informaţional al republicii corespunde valorilor europene.

Şeful legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, a promulgat miercuri - în calitate de preşedinte interimar al republicii - proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, cunoscut şi ca legea anti-propagandă.

Anterior, preşedintele Igor Dodon refuzase de mai multe ori să semneze această lege şi, în consecinţă, a fost suspendat pentru a treia oară, temporar, din funcţia de șef de stat, de către Curtea Constituţională de la Chișinău.

Legea respectivă prevede difuzarea programelor de televiziune şi radio cu un conţinut informativ, informativ-analitic, militare şi politic produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, document ce nu a fost ratificat de către Rusia.

Comentarii