Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Rusia amenință cu un „conflict teribil” dacă Georgia intră în NATO

Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că o potenţială aderare a Georgiei la NATO ar putea declanşa "un conflict teribil”, oficialul rus întrebându-se de ce ar lua alianţa o astfel de decizie, scrie Reuters, citată de News.ro.

Mihai Cernea 0 comentarii

Actualizat: 07.08.2018 - 16:22

„Această decizie ar putea provoca un conflict teribil. Nu înţeleg de ce ar face acest lucru”, a declarat Medvedev pentru ziarul rus Kommersant.

Comentariile prim-ministrului rus vine la câteva săptămâni după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat NATO în privinţa unor legături mai strânse cu Ucraina şi Georgia, declarând că acest lucru ar fi iresponsabil şi ar aduce consecinţe nespecificate pentru alianţă.

În iulie, liderii NATO au discutat despre legăturile cu Georgia la summit-ul de la Bruxelles, o decizie condamnată de Medvedev.

„În ceea ce priveşte decizia recentă a NATO de a-şi reconfirma angajamentul faţă de aderarea Georgiei, ce pot spune? Este o poziţie iresponsabilă şi o ameninţare la adresa păcii”, a precizat Medvedev.

Rusia, care este vecină cu Georgia, nu doreşte aderarea fostei republici sovietice la NATO deoarece consideră alianţa ca fiind un bloc militar ostil.

În 2008, forţele militare ruse au pătruns în două regiuni din Georgia care îşi cereau independenţa, Ossetia de Sud şi Abkhazia şi au rămas acolo până în prezent, Moscova susţinând că acest lucru este în concordanţă cu dorinţele poporului. Rusia a reorganizat regiunile ca două state independente.

Comunitatea internaţională şi guvernul georgian au acuzat Rusia că ocupă ilegal regiunile.

Întrebat dacă aderarea la NATO a Georgiei ar putea duce la un conflict din cauza situaţiei celor două regiuni, Medvedev a declarat: „Da, bineînţeles, pentru că noi considerăm că Abkhazia şi Ossetia de Sud sunt state independente. Dacă o altă ţară consideră că ele fac parte din teritoriile sale, acest lucru ar putea avea consecinţe grave. Astfel, sper ca cei care conduc NATO să aibă destulă înţelepciune şi să nu facă niciun pas în această direcţie”.

Comentarii

loading...