23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalRusia, acuzată oficial de U.E pentru otrăvirea lui Navalnîi. Urmează sancțiunile!

Rusia, acuzată oficial de U.E pentru otrăvirea lui Navalnîi. Urmează sancțiunile!

OPCW, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, a confirmat, în urma propriilor analize de laborator, faptul că eșantioanele (mostre de urină și sânge) prelevate de la opozantul rus Aleksei Navalnîi au relevat prezența unui agent chimic din grupul Novichok interzis, declanșând noi apeluri internaționale menite să determine autoritățile ruse să reia investigarea oficială a cazului.

Biomarkerii din sângele și urina lui Navalnîi aveau „caracteristici structurale similare cu substanțele chimice toxice aparținând grupului Novichok”, a declarat Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice într-o declarație recentă.

“Aceste rezultate constituie un subiect de îngrijorare gravă”, a declarat directorul general al OPCW, Fernando Arias, care a cerut membrilor comunității internaționale să susțină tratatul care interzice utilizarea armelor chimice.

Constatările confirmă rezultatele publicate de Germania, unde Navalnîi a fost tratat după ce s-a îmbolnăvit grav într-un zbor din Siberia către Moscova pe 20 august. Autoritățile germane au solicitat , la Haga, reprezentanților OPCW, să preleveze probe de la Navalnîi și să le testeze după ce medicii germani au concluzionat că opozantul rus a fost otrăvit cu un agent chimic cu acțiune neurotoxică, asemănător lui Novichok.

Descoperirile specialiștilor germani au fost confirmate independent de laboratoarele din Franța și Suedia, provocând condamnări internaționale și solicitări de sancțiuni împotriva Moscovei în acest caz.

Consens internațional întru responsabilizarea Rusiei în cazul otrăvirii lui Navalnîi

Anunțul OPCW „confirmă încă o dată fără echivoc că Alexsei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent chimic din grupul Novichok”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, într-un comunicat. Seibert a reiterat apelul Germaniei către Rusia de a investiga pe deplin și de a explica ce s-a întâmplat cu Navalny și a declarat că Berlinul va discuta în următoarele zile cu „partenerii UE” următorii pași pe care îi are de făcut. “Orice utilizare a armelor chimice este gravă și nu poate fi fără consecințe”, a adăugat el.

O declarație comună a celor 44 de țări membre OPCW, publicată pe Twitter de reprezentanții Marii Britanii în Organizație, a cerut Moscovei să „investigheze și să dezvăluie, într-un mod rapid și transparent, circumstanțele acestui atac cu arme chimice”. Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a declarat că țara sa va lua în considerare ce măsuri suplimentare va lua împotriva Rusiei în acest caz.

Londra nu a atribuit încă otrăvirea serviciului de securitate al FSB al Rusiei sau statului rus, a declarat Raab unei comisii parlamentare, dar a adăugat că există „un caz incredibil de bine documentat pentru care Moscova trebuie să răspundă”.

Într-un interviu din 5 octombrie, Navalnîi i-a reproșat din nou președintelui Vladimir Putin tentativa de otrăvire și a confirmat că intenționează să se întoarcă în Rusia după ce își revine complet în Germania.

Rusia neagă orice implicare și rezistă îndemnurilor internaționale de a deschide o anchetă penală

Leonid Slutsky, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că toate concluziile experților OPCW sunt „părtinitoare politic”. Moscova a negat că Rusia sau Uniunea Sovietică ar fi operat vreodată cu substanțele invocate în centrul de la Novichok, în ciuda a zeci de ani de dovezi copleșitoare în sens contrar.

Agenții chimici precum cei din grupul Novichok sunt interziși în temeiul Convenției privind armele chimice din 1997 și nu s-a dovedit niciodată că ar fi fost folosiți pe câmpul de luptă.

Cu toate acestea, o anchetă britanică a stabilit că substanțele au fost folosite în otrăvirea, în 2018, a fostului ofițer de informații sovietic Sergei Skripal și a fiicei sale, de către agenții ruși din Salisbury, Anglia.

Guvernul britanic a expulzat 23 de diplomați ruși după ce Moscova a refuzat să coopereze cu o investigație privind otrăvirea Skripal. Statele Unite și alte state europene au expulzat zeci de diplomați ruși într-un răspuns coordonat.

Miniștrii UE anunță sancțiuni comune la adresa Rusiei

Luni, 13 octombrie 2020, miniștrii UE au ajuns la un acord de principiu pentru noi sancțiuni la adresa Rusiei ca urmare a atacului care l-a vizat pe Navalnyi. Berlinul şi Parisul şi-au prezentat propunerea la reuniunea miniştrilor UE de la Luxemburg. Diplomaţiile din cele două ţări susţin că nu au primit o explicaţie credibilă din partea Moscovei asupra prezenţei certificate de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a agentului neurotoxic Noviciok în corpul opozantului Aleksei Navalnîi, iar Franţa şi Germania au estimat că otrăvirea s-ar fi putut produce doar cu implicarea autorităţilor ruse.

Tot Franţa şi Germania le-au propus statelor partenere ca mai multe persoane şi o companie rusă unde este fabricat Noviciok, agentul neurotoxic a cărui utilizare este interzisă, să figureze pe lista europeană a sancţiunilor create pentru utilizarea armelor chimice. Această listă conţine deja opt nume şi un centru de cercetare din Siria. Sancţiunile europene constau în interdicţia de a primi vize şi în îngheţarea bunurilor deţinute în UE, precum şi în imposibilitatea de a beneficia de finanţări europene.

Moscova, ripostă amenințătoare: ”Punem punct relațiilor cu UE!”

Ministrul rus de externe Sergey Lavrov a răspuns dur la adresa posibilelor noi sancțiuni ale UE, lansând ipoteza unei blocări a relațiilor dintre Rusia și UE dacă sancțiunile vor fi adoptate.

“Probabil că trebuie pur și simplu să punem punct și să vorbim doar cu acei oameni din Occident care sunt responsabili pentru politica externă și înțeleg necesitatea unui dialog reciproc respectuos”, a spus Lavrov la o conferință de politică externă la Moscova. El a făcut aluzie în mod special asupra declarațiilor recente ale președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care exclud un parteneriat cu Rusia, spunând că scenariul se va desfășura întocmai, dacă asta dorește UE. “Rusia vrea să înțeleagă dacă mai este posibil să faci vreo afacere cu UE în condițiile actuale”, a adăugat Lavrov.

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă