10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia a denumit noile arme ale lui Putin după votul publicului

Rusia a denumit noile arme ale lui Putin după votul publicului

Denumirile includ ”Perevest”, după numele unui călugăr războinic medieval, pentru un laser şi ”Burevestnik”, după numele unei păsări de mare, pentru o rachetă de croazieră.

Sistemul de arme, pe care Putin l-a dezvăluit în această lună, într-un discurs belicos privind starea naţiunii, include o rachetă de croazieră cu încărcătură nucleară, o dronă subacvatică cu încărcătură nucleară şi o armă cu laser.

Putin a recurs deseori la retorica militaristă pentru a mobiliza sprijinul şi pentru a-şi susţine povestea potrivit căreia Rusia este sub asediul Occidentului şi unii critici se plâng că discursul public seamănă tot mai mult cu cel al unei ţări în război.

Punctul culminant al votului privind ”numele armei” survine în contextul temerilor – atât din Rusia cât şi din Occident – referitoare la o nouă cursă a înarmării, despre care se spune că Putin şi preşedintele american Donald Trump n-o doresc, şi după ce liderul de la Kremlin a obţinut o victorie triumfătoare odată cu realegerea sa pentru un nou mandat.

Ministerul rus al Apărării a cerut opiniei publice să se pronunţe în legătură cu denumirile sistemului de arme printr-un vot online, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum, şi a făcut cunoscute rezultatele joi seara la televiziunea publică.

Lauda lui Putin în legătură cu noile sale arme a fost întâmpinată cu scepticism la Washington, unde oficialii se îndoiesc că Rusia a adus noi capabilităţi arsenalului său nuclear, în afară de cele pe care armata americană şi agenţiile de spionaj deja le cunosc.

Printre denumirile sugerate pentru sistemele de arme, care nu au devenit însă varianta finală, au figurat: ”Stalin”, după numele dictatorului sovietic, şi ”Palmyra”, numele oraşului sirian la a cărui cucerire, de la gruparea Stat Islamic, forţele ruseşti l-au ajutat pe preşedintele Bashar Al-Assad.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă