Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SUA au trimis distrugătorul USS Carrney în Marea Neagră

Rusia a anunțat exerciții militare de „o anvergură fără precedent“

Adjunctul ministrului rus al Apărării, Alexander Formin, a anunțat atașații militari străini acreditați în Rusia că urmează exerciții militare intensive pentru a verifica în cât timp armata este gata de luptă dacă primește ordin de război.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 22.08.2018 - 10:06

Inspecțiile, comandate de șeful suprem, Vladimir Putin, vor dura până la 25 august și implică verificări ale Armatelor de Centru și de Est, ale Flotei de Nord, Forțelor Aeriene și ale sistemului de transport rachete și transport militar.

Statele membre ale Documentului de la Viena (2011) au fost anunțate prin canale OSCE despre desfășurarea acestor inspecții, ce au loc înaintea exercițiilor militare comune Vostok-2018 la care se va alătura și China în perioada 11-15 septembrie, în regiunea trans-Baikal.

3.200 de soldați și 900 de elemente de luptă, printre care și 30 de elicoptere de atac, din China vor participa la exercițiile din regiunea siberiană Zabaikalsk.

 

Ca pe vremea Uniunii Sovietice

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a numit exercițiile „cea mai mare pregătire de acțiune a forțelor armate ruse de la Zapad-81“, referindu-se la exercițiile de război conduse de Uniunea Sovietică în 1981. Acestea vor testa cooperarea militară strategică dintre Rusia și China pentru a răspunde la diferite amenințări pentru „a apăra pacea și stabilitatea în regiune“.

Ministrul rus a precizat că manevrele armate programate în următoarele zile, la care vor participa unităţi şi echipamente militare din China şi Mongolia, vor avea o anvergură fără precedent, atât ca arie de operațiune, cât și ca număr de forțe implicate.

Districtul militar Centru al Federaţiei Ruse include trupele şi structurile militare din Siberia, Ural şi Privoljsk, având comandamentul general la Ekaterinburg.

Districtul militar Est acoperă partea orientală a Rusiei, cuprinzând Zabaikalie şi Orientul Îndepărtat, cu statul major la Habarovsk, căruia i se subordonează şi Flota rusă din Pacific.

 

Trump ridică sancțiunile dacă Putin face „ceva bun“

Concomitent cu anunțul unor exerciții de o asemenea amploare, Moscova a luat o poziție dură față de sosirea în Marea Neagră a distrugătorului USS Carney. Ministerul de Externe și Comitetul pentru Securitate al Parlamentului au declarat că „se vor lua măsuri în cadrul programului Rusiei de control al securității Mării Negre“ față de „ingerința“ americană.

La rândul său, administrația de la Washington a replicat că distrugătorul se află în apele internaționale, unde Rusia nu are dreptul să exercite vreun control.

Președintele american, Donald Trump, i-a transmis omologului său rus, în cadrul unui interviu pentru Reuters, că SUA sunt gata să ridice sancțiunile asupra Rusiei dacă Moscova cooperează cu Washington în privința Siriei și Ucrainei. Trump a precizat că tema ridicării sancțiunilor nu a făcut obiectul discuțiilor la întâlnirea cu Putin de la Helsinki.

„Dacă rușii fac ceva bun pentru noi, mă voi gândi la ridicarea sancțiunilor, dar numai în aceste condiții“, a subliniat Trump.

La summit-ul Trump-Putin s-a discutat despre problemele pe care le ridică Israel, Siria, Ucraina, Crimeea și despre gazoductul Nord Stream 2 și s-a convenit să se păstreze canale deschise pentru negocieri, dar până în prezent nu s-a înfăptuit nimic.

SUA au impus sancțiuni Rusiei începând cu 2014, când a fost anexată Crimeea. Acestea s-au tot etins, gradual, pornind de la persoane individuale, până la entități controlate de stat.

Comentarii