Foto: Mihai Diac

România cere aplicarea de urgență de sancțiuni împotriva guvernului din Belarus

România cere aplicarea de urgență de sancțiuni împotriva guvernului din Belarus, a anunțat, luni, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 21.09.2020 - 18:02

Șeful Diplomației române, Bogdan Aurescu, a făcut acest anunț după ce a participat, luni, la o reuniune a miniştrilor de Externe din statele membre ale UE, reuniune la care a fost invitată și lidera Opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia.

"Am reiterat faptul ca România susţine adoptarea de sancţiuni şi am vrea ca acestea să fie adoptate cât mai curând posibil. De asemenea, am reamintit faptul că România a susţinut activarea Mecanismului Moscova al OSCE şi sprijină organizarea unei misiuni OSCE pentru medierea dialogului în Belarus", a precizat ministrul Bogdan Aurescu.

"Am exprimat poziţia României cu privire la situaţia din Belarus, aprecierea pentru curajul cetăţenilor din Belarus şi al reprezentanţilor Opoziţiei, care luptă în continuare pentru drepturile lor, în ciuda eforturilor regimului de a reprima aceste evoluţii. Credem că Belarus se află în prezent într-o etapă de tranziţie către modernizare şi democraţie, iar Uniunea Europeană are datoria de a susţine acest efort. Astfel, am exprimat susţinerea României pentru societatea civilă şi pentru o presă independentă în Belarus, am reamintit colegilor şi doamnei Tihanovskaia că România a transferat 100 de mii de euro prin European Endowment for Democracy pentru susţinerea unei prese independente şi a societăţii civile în Belarus", a explicat ministrul Bogdan Aurescu.

Comentarii