6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalRivalitatea dintre Musk -patronul Tesla și Bezos- patronul Amazon la cote maxime!

Rivalitatea dintre Musk -patronul Tesla și Bezos- patronul Amazon la cote maxime!

„E timpul să ne despărțim de Amazon. AMZN -0.72% Monopolurile sunt greșite!” Domnul Musk a declarat pe Twitter ca răspuns la un tweet al lui Alex Berenson, un autor care a spus că Kindle Direct Publishing, magazinul Amazon pentru cărți electronice auto-publicate, a respins o carte referitoare la Covid-19. Dl Musk a răspuns inițial: „Este nebun @JeffBezos.”
Cartea a fost eliminată din greșeală și a fost reinstalată, a spus o purtătoare de cuvânt a Amazon. Nu a adresat afirmația domnului Musk că compania era un monopol care ar trebui să fie desființat.
La scurt timp după mesajul domnului Musk, autorul a replicat printr-o captură de ecran a unui mesaj pe care l-a primit de la Kindle, potrivit căruia cartea a fost publicată și va fi disponibilă pe site-ul web „în câteva ore”.
Cartea care a stârnit joi criticile domnului Musk față de domnul Bezos, se numește „Adevăruri neraportate despre Covid-19 și blocajele: Partea 1: Introducere și număr de decese și estimări”.
Într-un extras din cartea postată online, domnul Berenson scrie că viru sul este mai mortal decât gripa sezonieră în majoritatea anilor, deși rata fatalității este mult mai mică decât pandemia de gripă spaniolă din secolul trecut.
El și Musk conversează pe Twitter în ultimele săptămâni, CEO-ul Tesla a pus în discuție în mod repetat riscul Covid-19 și a susținut că amenințarea cu închiderea economică este mai mare, făcându-l drept unul dintre oamenii de afaceri cu cel mai înalt profil să pună la îndoială răspunsul guvernului la criză.
Musk și Bezos au o istorie în care se atacă reciproc, înrădăcinate într-o cursă spațială care se joacă între cei doi miliardari, o versiune corporativă a rivalității din perioada Războiului Rece dintre SUA și fosta Uniune Sovietică pentru dominarea spațiului. Domnul Musk, care conduce și Space Exploration Technologies Corp, sau SpaceX, a fost critic cu proiectul de suflet al d-lui Bezos, o companie de rachete separată de Amazon numită Blue Origin.
SpaceX, săptămâna trecută, a trimis cu succes astronauții americani în spațiu, în prima navă spațială privată pentru a ajunge pe orbită cu oamenii de la bord. Misiunea a fost punctul culminant al anilor de muncă, ca parte a visului mai larg al antreprenorului de a coloniza Marte.

Jeff Bezos-Amazon

Anul trecut, dl Bezos a făcut o aluzie nu foarte subtilă în ambiția de mult timp de a merge pe Marte a domnului Musk, despre care Musk a spus că oamenii ar trebui să o facă ca o rezervă pentru viața de pe Pământ. „Prietenii mei care vor să se mute pe Marte?” Domnul Bezos a a spus în timpul unei discuții la Wings Club, fără să îl numească pe dl Musk. “Spun, fă-mi o favoare: du-te în primul rând în vârful Muntelui Everest pentru un an și vezi dacă îți place, pentru că este un paradis de grădină în comparație cu Marte.”
Amazon a intrat sub presiune politică pentru unele dintre practicile sale de afaceri din partea politicienilor din ambele părți. Fostii candidați la președinție democratică, senatoarea Elizabeth Warren din Massachusetts și senatoarea din Vermont, Bernie Sanders, au cerut fiecare ca Amazon să fie împărțit din cauza mărimii și a dominanței sale de comerț electronic. Senatorul Josh Hawley (R.M.) a cerut, în aprilie, departamentului Justiției să „deschidă o anchetă antimonopolă penală despre Amazon”, după ce un raport al Wall Street Journal a detaliat utilizarea companiei de către vânzătorii terți pe platforma sa pentru a dezvolta produse.
Președintele Trump a fost, de asemenea, un critic frecvent al Amazon și al domnului Bezos, legat, în parte, de deținerea CEO-ului cotidianului Washington Post. Anul trecut, președintele a pus sub semnul întrebării unele acțiuni ale Amazon în urma unui contract masiv de cloud computing cu Pentagon, întrucât, atribuit Microsoft Corporation, Amazon a contestat acordarea, în parte afirmând că domnul Trump a presat Departamentul de Apărare să nu îi dea contractul. cu o valoare potențială de 10 miliarde de dolari.
Domnul Musk a câștigat luna trecută susținerea din partea președintelui Trump, în timp ce a presat autoritățile locale din California pentru a permite producătorului de mașini electrice Tesla să reia producția la uzina sa automobilistică din SUA, după ce fabricația a fost oprită în martie, zona Bay încercând să combată răspândirea coronavirusului. Domnul Musk a intentat un proces în încercarea de a reporni producția înainte de a face acest lucru, în încălcarea aparentă a ordinelor administrației locale.
Rivalitatea dintre dl. Musk și domnul Bezos a luat o nouă turnură luna trecută, cu Amazon care explorează posibila achiziție a unei startup-uri tehnologice cu mașini fără șofer numită Zoox Inc. Amazon are investiții în pornirea cu mașini electrice Rivian Automotive LLC și în pornirea auto Aurora Innovation Inc., care a fost co-fondată de un fost executiv Tesla, care a ajutat la dezvoltarea tehnologiei domnului Musk.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă