16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalRichard Gates, martor-cheie în procesul lui Paul Manafort

Richard Gates, martor-cheie în procesul lui Paul Manafort

Gates a recunoscut la bară, într-o sală de tribunal plină, că i-a furat sute de mii de dolari fostului său şef Paul Manafort, în deceniul în care cei doi au lucrat împreună în calitate de consultanţi politici.

Richard Gates, în vârstă de 46 de ani, care cooperează cu Robert Mueller după ce a acceptat să pledeze vinovat, în februarie, în schimbul unei pedepse cu închisoarea mai îngăduitoare, a luat cuvântul în a cincea zi a procesului lui Manafort cu privire la fraude şi spălare de bani, la Alexandria, în Virginia, în apropiere de capitala federală.

Paul Manafort, în vârstă de 65 de ani, este primul pus în banca acuzaţilor de echipa lui Robert Mueller, procurorul special însărcinat să ancheteze suspiciuni de amestec rus în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie 2016, care marchează mandatul lui Trump.

Însă Manafort este judecat cu privire la presupuse fapte anterioare trecerii sale pe la conducerea echipei lui Trump – din mai în august 2016. El este acuzat de spălare de bani, fraude fiscale şi bancare în valoare de milioane de dolari, sume obţinute din activităţile sale de lobbyst în favoarea fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, susţinut de Moscova, pe care nu le-a declarat fiscului.

Paul Manafort respinge toate aceste acuzaţii.

Fostul său asociat Richard Gates a răspuns ”da” când a fost întrebat de procurorul Greg Andres dacă a participat la activităţi infracţionale împreună cu Manafort.

El a povestit că l-a asistat pe Paul Manafort să completeze declaraţii false de venit şi să ascundă existenţa a 15 conturi bancare din străinătate, cele mai multe în Cipru.

”La cererea domnului Manafirt, noi nu am semnalat conturile la bănci în străinătate”, a precizat Richard Gates.

Fostul consultant politic a apreciat că sumele respective au reprezentat ”câteva milioane de dolari”, de-a lungul anilor în care cei doi au lucrat în campanii politice în Ucraina.

Gates a recunoscut, de asemenea, că i-a furat ”sute de mii” de dolari lui Manafort, depunând rapoarte false de cheltuieli.

Însă întrebarea crucială cu privire la o posibilă complicitate între membri ai echipei de campanie a lui Trump şi Moscova nu ar urma să fie abordată în acest proces.

Richard Gates, care a făcut de asemenea parte din echipa de campanie a lui Trump, este audiat din nou marţi.

Riscând să-şi petreacă restul zilelor în închisoare, Paul Manafort urmează să înfrunte un al doilea proces în septembrie, tot în cadrul anchetei procurorului special Robert Mueller. 

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă