Rezultatul alegerilor în SUA ar putea să nu fie cunoscut decât vineri

Donald Trump și Joe Biden sunt încleștați într-o luptă tensionată până la finalul alegerilor prezidențiale din SUA de miercuri, rezultatul depinzând de o mână de state care încă nu au fost declarate.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

05.11.2020 - 15:31


 
Președintele a susținut miercuri dimineață că a câștigat alegerile, în ciuda rezultatelor finale care nu au fost încă anunțate.
 
El a spus că va merge la Curtea Supremă pentru a contesta numărarea voturilor poștale. „Aceasta este o fraudă a publicului american”, a spus președintele de la Casa Albă.


 
"Vom câștiga. În ceea ce mă privește, am câștigat deja", a adăugat el.


 
Casele de pariuri s-au învârtit sălbatic între Trump și Biden, fiind favoritul la câștig. Provocatorul democrat a câștigat Arizona de la republicani și conducea în Wisconsin miercuri la prânz în timp ce își consolida șansele de victorie.


 
Biden le-a spus susținătorilor săi „nu s-a terminat până când nu se numără fiecare vot”.


 
Celelalte state care vor determina alegerile sunt Nevada ( care va relua numărătoare azi), Michigan, Georgia, Carolina de Nord și Pennsylvania - unde democrații speră să reducă diferența cu restul voturilor poștale necontabilizate pe care Trump le provoacă.


 
Nevada și-a reluat numărătoarea joi


 
Potrivit secretarului de stat din Nevada, nu vor mai fi publicate rezultate ale votului până la ora 11:00 EST joi.
 
Aceste voturi rămase includ buletinele de vot primite în ziua alegerilor, precum și cele care vor ajunge în săptămâna viitoare și buletinele de vot provizorii.
 
În prezent, Joe Biden deține o ușoară conducere în Nevada, care se apropie încet de albastru, datorită schimbărilor demografice.
 
Președintele Trump a pierdut statul în 2016 și a lucrat din greu pentru a-l transforma în favoarea sa.
 
Dar pentru Biden, cursa s-ar putea să nu fie determinată de Nevada dacă poate obține victorii în altă parte.


 
Participarea la vot este similară cu a celor mai mari din istorie


 
Alegerile prezidențiale din 2020 din SUA sunt pe cale să distrugă recordul pentru cea mai mare participare la vot din istorie.
 
În ziua alegerilor, s-au văzut linii uriașe formându-se în afara secțiilor de votare, adăugându-se celor 100 de milioane de americani care votaseră deja.
 
La începutul anului, existau îngrijorări cu privire la faptul că pandemia de coronavirus ar putea ține oamenii acasă. Dar pe fondul unei curse prezidențiale aprinse și dezbinate, alegătorii erau dornici să își voteze.


 
Pennsylvania rămâne punctul arzător


 
 
Într-o Pennsylvania rece, unde toate privirile sunt ațintite pentru a vedea dacă statul îi va da o altă victorie lui Donald Trump și îl va ajuta să încoroneze pe unul dintre fiii săi drept următorul președinte al Statelor Unite, 20 de voturi ale colegiului par să meargă spre Trump.
 
Statul și cele 20 de voturi ale colegiului său electoral sunt esențiale în calea către victorie pentru ambii candidați, dar o lege care împiedică Pennsylvania să numere voturile până în ziua alegerilor - și o uriașă urgență de urne de vot datorată parțial coronavirusului - a dus la întârzieri în numărătoarea și anunțul unui rezultat.
 
Trump, anticipând că din Pennsylvania va veni regele, avertizează de multă vreme că va avea loc o luptă dură cu privire la care dintre buletinele de vot vor fi numărate. Joe Biden, provocatorul democratic născut în Pennsylvania, a spus că este încrezător că va putea câștiga aici.
 
Primarul din Philadelphia - un oraș zguduit de protestele de stradă săptămâna trecută după ce poliția a împușcat un om negru - a făcut apel pentru „răbdare” și „calm”.
 
Cu cât numărătoarea este mai rapid, dar care ar putea dura până la trei zile, cu atât sunt mai puține șanse ca lucrurile să se încurce.


 
Ce se va întâmpla pe fondul acestei lupte strânse?


 
Donald Trump și Joe Biden sunt umăr la umăr în ​​cursa prezidențială din SUA, cu alegerile pe marginea cuțitului.
 
Președintele Donald Trump a numit  „o fraudă a publicului american”, susținând că republicanii au câștigat votul și că democrații încearcă să „fure alegerile”.
 
Într-un discurs monumental la Casa Albă, Trump a contestat rezultatele alegerilor - care sunt încă necunoscute - așa cum niciun președinte nu a mai făcut.
 
Cuvintele incendiare ale Donald Trump par să pună America pe cursul unei bătălii atotputernice asupra rezultatului alegerilor.
 
Trump a sfidat sondajele pre-electorale și stă mai bine decât s-a prevăzut, dar Biden este încă în cursă și rezultatul general nu este încă clar.

 

CONTEXT


La alegerile din SUA, alegătorii decid în competiție la nivel de stat, mai degrabă decât unul general, unic, național.
Pentru a fi ales președinte, un candidat trebuie să câștige cel puțin 270 de voturi în ceea ce se numește colegiul electoral. Fiecare stat american obține un anumit număr de voturi în parte în funcție de populația sa și există un total de 538 de jucători.

 

 

Comentarii