15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternațional„Rețeta“ lui Boris Johnson pentru un Brexit dur

„Rețeta“ lui Boris Johnson pentru un Brexit dur

Premierul britanic, Boris Johnson, susținător asiduu al ieșirii țării sale din UE fără acord, va dezvălui curând o uriașă campanie de publicitate (110 milioane euro) pentru un „no-deal“ – cea mai importantă de după al doilea război mondial, arată publicația The Telegraph. Prin această vastă operațiune de „propagandă“, fostul primar al Londrei dorește să adune tot mai mulți cetățeni britanici de partea proiectului său.

În ce privește investițiile promise de Boris Johnson, acestea sunt pentru Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Noul premier conservator a promis că țara va părăsi UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord cu Bruxelles-ul. După nordul Angliei în weekend-ul trecut, Scoția este a doua etapă a unui turneu ce va mai cuprinde Țara Galilor și Irlanda de Nord, în încercarea de a obține susținere pentru Brexit și de a-i calma pe cei care agită amenințarea disoluției uniunii.

Regatul Unit este „o marcă mondială“ și „împreună suntem în siguranță, mai puternici, mai prosperi“, a declarat Johnson. Numai că Scoția a votat pentru rămânerea în UE, iar premierul scoțian, Nicola Sturgeon, are nevoie de o „opțiune alternativă“ la strategia Brexit-ului lui Boris Johnson. Sturgeon, care conduce partidul separatist SNP, a avertizat recent că Parlamentul scoțian ar putea legifera în următoarele luni asupra unui vot pentru părăsirea Regatului Unit.

De partea sa, premierul irlandez, Leo Varadkar, a prevenit că un Brexit fără acord ar putea duce la o reunificare între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord. Pentru Irlanda, Boris Johnson lansează Marea Britanie „pe calea unui șoc frontal cu UE și cu Irlanda“. „Discutăm astăzi cu irlandezii despre ceea ce vom face“, a asigurat luni premierul, adăugând: „Suntem încrezători că, prin bunăvoința ambelor părți, Marea Britanie și Uniunea Europeană, vom ajunge la un acord“.

Numeroși parlamentari britanici se opun, de asemenea, unui Brexit fără acord.

 

Schimbări de reguli

Într-un document publicat luni de UE, Bruxelles-ul anunță un acces mai restrictiv la piețele financiare după Brexit. Marea Britanie nu va avea în mod automat acces direct la piețele financiare ale UE după Brexit, chiar dacă îndeplinește toate condițiile fixate de Bruxelles. Explicând politica sa în materie de acces la piețe pentru bănci, asigurători și întreprinderi străine de investiții, Comisia Europeană a precizat că țările din afara blocului comunitar nu vor avea un astfel de acces, chiar dacă regulile lor sunt echivalente. Asta în condițiile în care Marea Britanie a declarat că regulile britanice vor fi identice din prima zi a Brexit-ului, fără să garanteze accesul.

Politica Bruxelles-ului intervine în timp ce lobby-ul britanic al asigurătorilor, London Market Group, a declarat că Marea Britanie va trebui să caute o echivalență pentru reasigurare. Executivul european a anunțat însă că a adus deja schimbări în statutul echivalenței, care poate fi retras cu un preaviz de 30 de zile. Iar luni a anunțat că va anula pentru prima oară unele decizii în materie de echivalență. Băncile din UE nu vor mai fi în măsură să utilizeze notațiile de credit ale Argentinei, Australiei, Braziliei, Canadei, Singapore, pentru că cele cinci țări au refuzat să se conformeze noilor reguli ale Uniunii în acest sector.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă