6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInternaționalRepublicanii americani propun un plan de recuperare economică în valoare de 1...

Republicanii americani propun un plan de recuperare economică în valoare de 1 trilion de dolari

Liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, a numit propunerea un plan „adaptat și orientat”, axat pe readucerea copiilor în mediile educaționale și a salariaților la locurile de muncă și având ca alte obiective sprininirea corporațiilor și reducerea la o treime a beneficiilor suplimentare de șomaj de 600 de dolari pe săptămână acordate în prezent.
Planul a primit critici atât din partea democraților cât și a republicanilor. Democrații au considerat că suma este prea mică, în comparație cu propunerea lor de 3 mii de miliarde de dolari care a trecut de Camera Reprezentanților în luna mai, în timp ce unii republicani, dimpotrivă, au cinsiderat inițiativa ca fiind prea costisitoare.

Plăți directe, alocații de șomaj, stimulente și împrumuturi

McConnell a declarat că pachetul propus include plăți directe de 1.200 USD către americani, precum și stimulente pentru fabricarea echipamentelor de protecție personală în Statele Unite, pentru a fi limitat drastic importul acestora din China. De asemenea, planul de recuperare mai are în vedere acordarea de împrumuturi în valoare de 190 de miliarde de dolari, pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii, și credite avantajoase în valoare de 100 de miliarde de dolari pentru întreprinderile care operează sezonier sau își desfășoară activitatea în zone defavorizate economic.
Republicanii vor să reducă prestația extinsă de șomaj din actuala sumă de 600 USD pe săptămână, care este în plus față de alocația individuală obișnuită de șomaj și expiră vineri, la 200 de dolari de persoană, pentru a reduce presiunea financiară bugetară, după două luni, statele urmând să implementeze o nouă formulă de subvenționare a celor rămași fără locuri de muncă, formulă care ar înlocui aproximativ 70% din salariile pierdute.
În Statele Unite, suplimentul la alocația de șomaj constituie un venit vital pentru lucrătorii disponibilizați și un sprijin esențial pentru cheltuielile consumatorilor. Fondurile suplimentare – care depășesc salariile anterioare ale unor lucrători – au fost un subiect de controversă pentru mulți republicani ce invocau faptul că sumele respective încurajează americanii să rămână acasă, în loc să îi determine să se întoarcă la muncă.
Nu în ultimul rând merită menționat și faptul că planul de recuperare include aproape 30 de miliarde de dolari pentru industria militară și de apărare, în plus față de cele aproape 760 de miliarde de dolari deja alocați pentru apărare în acest an.

Republicanii și democrații ”nu împărtășesc aceleași valori”

Democrații au criticat întârzierea republicană de a conveni asupra unei legislații de sprijin și de compensare a efectelor pandemice în timp ce cazurile confirmate de coronavirus în SUA au trecut nota de 4 milioane, iar pandemia a ucis aproape 150.000 de americani. Negocierile au început imediat după introducerea pachetului republican. Președintele Camerei, Nancy Pelosi și liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, s-au întâlnit timp de aproape două ore cu secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin și cu șeful Statului Major al Casei Albe, Mark Meadows. Meadows a spus ulterior că a fost o „întâlnire benefică” și că el și Mnuchin vor reveni la Capitol Hill marți. Dar Pelosi și Schumer, vorbind cu reporterii, și-au exprimat frustrarea produsă de faptul că unele obiective cheie în opinia lor au fost lăsate pe din afară. „Sperăm, totuși, că vom putea ajunge la un acord. În mod clar, nu împărtășim aceleași valori. Acestea fiind spuse, vrem doar să vedem dacă putem găsi vreun motiv comun pentru a merge mai departe. Dar nu suntem încă în acel punct ”, a spus Nancy Pelosi.
Democrații nu pot trece cu vederea faptul că Senatul condus de republicani a refuzat să ia în considerare propriul lor plan de recuperare post pandemică, propus în mai și cunoscut sub numele de „Legea HEROES”. Luni, McConnell a numit proiectul de lege democrat un „manifest socialist” și a cerut democraților să lucreze cu republicanii pentru adoptarea planului lor, denumit „Legea sănătății”. „Avem un picior în pandemie și un picior în faza de recuperare”, a spus McConnell, adăugând apoi imperativul potrivit căruia ”poporul american are nevoie de mai mult ajutor, unul cuprinzător și atent adaptat la această răscruce”.
Interesant esta faptul că, în timp ce democrații sunt de părere că proiectul este subdimensionat în raport cu nevoile de sprijin social, Schumer, de exemplu, spunând că programul face prea puțin pentru a ajuta americanii care se confruntă cu șomaj sau cu evacuarea din casele ale căror rate nu și le mai pot permite, unii republicani acuză prețul ridicat al planului de recuperare propus de colegi. Guvernul federal a cheltuit deja 3,7 trilioane de dolari pentru a amortiza lovitura economică cauzată de pandemie.
Propunerea republicană include, de asemenea, măsuri care nu au legătură directă cu focarul COVID-19, inclusiv 1,8 miliarde de dolari pentru construirea unui nou sediu al FBI la Washington, lucru promovat chiar de președintele Donald Trump.

Cele mai citite

Viața secretă a liderilor serviciilor secrete. Fenomentul J. Edgar Hoover

Memorialistica despre viața secretă a foștilor șefi de servicii secrete continuă să stârnească interesul cititorilor. Cum au fost ei aleși? Din ce mediu au...

Se schimbă legea RCA. Șoferii vor primi amenzi de 10.000 de lei

Șoferilor li se pregătesc noi amenzi ce vor fi adoptate în Parlament. Este vorba despre amenzi mai mari pentru cei care nu dețin polițe...

Transformând problemele în oportunități – 5 abordări proactive pentru a deveni un manager mai bun

În lumea complexă și dinamică a managementului, abilitățile de leadership și capacitatea de a gestiona o echipă de angajați sunt cruciale pentru succesul organizației....
Ultima oră
Pe aceeași temă