Senatorul american Lindsey Graham urcă pe scenă după victorie, în timpul petrecerii sale din noaptea electorală, Columbia, Carolina de Sud, 3 noiembrie 2020 / shutterstock

Republicanii acceptă victoria lui Joe Biden după votul Colegiului Electoral

Senatorii se despart de Donald Trump pentru a recunoaște că democratul Biden va fi următorul președinte.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

15.12.2020 - 18:33

Republicanii au recunoscut că Joe Biden va fi următorul președinte american luni într-o zi  decisivă pentru Donald Trump, după ce democratul a obținut cele 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesare pentru a câștiga Casa Albă.


Joe Biden –Kamala Harris - al 46-lea președinte al Americii și vicepreședintele său; democratul Biden a obținut cele 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesare pentru a câștiga Casa Albă


Câțiva senatori republicani de renume - inclusiv Lindsey Graham din Carolina de Sud, John Cornyn din Texas și Chuck Grassley din Iowa - au recunoscut pentru prima dată că Joe Biden este președintele ales al SUA după ce s-au întâlnit cu alegătorii pentru a vota în 50 de capitale de stat și din Districtul Columbiei.
 
După vot, Joe Biden, care va fi inaugurat luna viitoare, a ținut un discurs care a condamnat refuzul lui Trump de a admite înfrângerea și încercările de a răsturna rezultatele alegerilor.
 
„În America, politicienii nu preiau puterea, ci oamenii le acordă puterea”, a spus Biden, adăugând: „Flacăra democrației a fost aprinsă în această națiune cu mult timp în urmă. Și acum știm că nimic, nici măcar o pandemie sau un abuz de putere, nu poate stinge acea flacără ”.
 
Timp de săptămâni, majoritatea parlamentarilor republicani au refuzat să-l contrazică pe Trump, întrucât președintele SUA a susținut că ar fi câștigat alegerile din 3 noiembrie, dacă nu ar fi fost o fraudă majoră.


Însă luni seara, câțiva senatori au declarat reporterilor de pe Capitol Hill că este timpul să accepte că domnul Biden va fi învestit ca cel de-al 46-lea președinte SUA pe 20 ianuarie.
 
Cornyn a declarat că Biden este „președintele ales sub rezerva oricăror litigii suplimentare în curs”, adăugând „vom vedea pagina întoarsă. . . vom avea o tranziție pașnică ”.
 
Rob Portman, senatorul republican din Ohio, a declarat: „Cred că trebuie să respectăm acest proces stabilit de părinții fondatori și trebuie să respectăm voința alegătorilor”.
 
Când a fost întrebat dacă Biden este președintele ales, Graham, unul dintre cei mai loiali susținători ai lui Trump, a răspuns „da”, adăugând: „Este o cale foarte îngustă pentru președinte. Senatorul Carolinei de Sud a spus că a purtat o conversație telefonică de 10 minute „plăcută” cu Biden în ultimele săptămâni și a indicat că susține mai mulți dintre aleșii nominalizați de Biden în cabinetul său.
 
Reuniunea Colegiului Electoral este de obicei un exercițiu de ștampilă care nu atrage atenția publicului, dar a devenit extrem de politizat anul acesta, având în vedere refuzul lui Trump de a admite alegerile. Președintele și unii dintre asistenții săi au sugerat că alegătorii ar trebui să ignore rezultatele din ziua alegerilor și să voteze pentru Trump.


Victoria oficială a Colegiului Electoral l-a determinat și pe președintele rus Vladimir Putin să-l felicite pentru prima dată pe Biden. Kremlinul a declarat marți că a fost trimisă o telegramă care îi ura președintelui ales SUA „cel mai mare succes” și spera că Moscova și Washingtonul ar putea „ajuta cu adevărat la rezolvarea multor probleme și provocări cu care lumea se confruntă acum, în ciuda diferențelor lor”.
 
„La rândul meu, sunt pregătit pentru interacțiune și contact cu dumneavoastră”, a citat Kremlinul pe care l-a scris Putin.
 
Peste 150 de milioane de americani au votat în ziua alegerilor, cu un record de peste 80 de milioane de voturi exprimate pentru Biden și aproximativ 74 de milioane pentru Trump. Sub constituția SUA, președintele și vicepreședintele sunt selectați oficial nu prin votul popular, ci de Colegiul Electoral. Sistemul arcane alocă un număr de alegători egal cu delegația totală a unui stat, care este la rândul său determinată de recensământ.
 
Pe baza rezultatelor alegerilor din 2020, Biden a primit 306 de voturi la Colegiul Electoral, depășind confortabil pragul de 270 de voturi necesar pentru a câștiga Casa Albă, în timp ce Trump a obținut 232.
 
Trump și aliații săi au încercat în repetate rânduri să utilizeze sistemul legal pentru a răsturna rezultatele alegerilor. Eforturile lor, susținute de pretenții de fraudă electorală, au fost în mod repetat respinse de instanțe.

Procurorul general al Texasului, Ken Paxton cu președintele republican Donald Trump


Ultima lovitură, vineri, a venit în timp ce Curtea Supremă a SUA a respins încercarea fără precedent a statului Texas de a arunca rezultatele alegerilor în patru state în care Trump a pierdut în fața lui Biden. Într-o scurtă declarație care explică decizia sa, instanța a respins procesul fără o audiere, spunând că Texasul nu are nicio calitate de a contesta rezultatele din alte state: „Texas nu a demonstrat un interes recunoscut din punct de vedere juridic în modul în care un alt stat își desfășoară alegerile. ”
 
Doi dintre cei mai conservatori judecători ai instanței, Samuel Alito și Clarence Thomas, au declarat că ar fi susținut o audiere cu privire la caz, dar au adăugat într-o scurtă declarație că „nu vor acorda alte măsuri de salvare”.
 
Ben Sasse, un senator republican din Nebraska care l-a criticat uneori pe Trump, a declarat: „Fiecare american care îi pasă de statul de drept ar trebui să stea confortabil căci Curtea Supremă - inclusiv toți cei trei judecători numiți de președintele Trump - a închis cartea cu prostii. ”
 
Procurorul general al Texasului, Ken Paxton, ceruse înaltei instanțe din SUA să respingă peste 20 de milioane de voturi în Georgia, Michigan, Pennsylvania și Wisconsin, patru state cheie care l-au dus pe Joe Biden la victorie. Efortul legal a fost susținut de 125 de republicani în Camera Reprezentanților.

Comentarii