13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalRepublica Moldova şi Turcia au semnat cinci noi acorduri bilaterale

Republica Moldova şi Turcia au semnat cinci noi acorduri bilaterale

Acordurile au fost semnate la Chişinău, în prezenţa preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi a premierului moldovean Pavel Filip, informează joi IPN şi Radio Chişinău.

Astfel, cetăţenii ambelor ţări vor putea călători dintr-un stat în altul doar în baza buletinului de identitate. Aceştia vor putea intra pe teritoriul statelor pentru aceeaşi perioada de şedere ca şi în cazul paşapoartelor. De asemenea, transportatorii de mărfuri vor putea tranzita cele două ţări fără autorizaţii de transport, fapt ce va facilita transportul de bunuri pe teritoriul ambelor state.

Un alt acord semnat prevede ca militarii din ambele ţări vor fi instruiţi la locul de muncă, vor efectua vizite de lucru, vor participa la exerciţii comune şi alte activităţi sociale şi culturale.

Acordul de cooperare în domeniul tineretului şi sportului promovează cooperarea dintre organizaţii de tineret şi cele sportive prin realizarea diverselor proiecte comune, efectuarea unor schimburi de experienţă în domeniul siguranţei în sport, în scopul organizării de evenimente sportive comune, dar şi a promovării femeilor în sport.

De asemenea, a fost semnat un memorandum cu privire la modul de administrare a liceului moldo-turc “S. Demirel’ din localitatea Congaz. Memorandumul prevede condiţiile de admitere, limbile de organizare a studiilor, finanţarea şi scutiri de taxe pentru materialele livrate de partea turcă pentru dotarea tehnico-materială a liceului.

Potrivit premierului Pavel Filip, actualmente se atestă o evoluţie ascendentă a dialogului bilateral, ceea ce se datorează în mare parte discuţiilor anterioare dintre cele două părţi. La rândul său, preşedintele Turciei a apreciat semnarea celor cinci protocoale şi s-a arătat convins că relaţiile dintre Turcia şi Republica Moldova se vor consolida.

Până în prezent, între Republica Moldova şi Republica Turcia au fost semnate 65 de acorduri bilaterale.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă