Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Republica Moldova: Judecatorii Curţii Constituţionale au demisionat

Judecătorii Curţii Constituţionale a Republicii Moldova au demisionat in corpore, anunţă această instituţie într-un comunicat difuzat miercuri şi preluat de deschide.md.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 26.06.2019 - 16:05

Încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor de judecători ai Curţii Constituţionale vor fi anunţate autorităţilor competente să desemneze noii judecători.

Potrivit comunicatului, judecătorul Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curţii Constituţionale să exercite atribuţiile administrative ale preşedintelui Curţii până la alegerea noului Preşedinte.

Potrivit legislaţiei, Zaporojan va sesiza autorităţile competente (Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii) în termen de cel mult 3 zile de la data declarării vacanţei funcţiei, solicitându-i să numească un nou judecător.

Cele trei instituţii vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a numi alţi judecători.

Acum o săptămână fostul preşedinte al Curţii, Mihai Poalelungi, şi-a dat demisia din funcţia de judecător şi de Preşedinte al Curţii Constituţionale.

Anterior, magistraţii Curţii Constituţionale şi-au anulat hotărârile prin care data de 7 iunie a fost declarată termen-limită pentru investirea Guvernului, hotărârile prin care au fost declarate neconstituţionale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcţia de speaker şi investire a Guvernului condus de Maia Sandu, dar şi suspendarea din funcţie a lui Igor Dodon pentru ca fostul premier Pavel Filip să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să convoace alegeri parlamentare anticipate.

Apoi preşedintele Igor Dodon şi premierul Maia Sandu au solicitat demiterea in corpore a magistraţilor.

Comentarii

loading...