8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalRepublica Moldova începe un program de învățare a limbii române pentru minorități...

Republica Moldova începe un program de învățare a limbii române pentru minorități naționale

În Republica Moldova se va aplica un program de învățare a limbii române, adresat locuitorilor care aparțin unor minorități naționale.

Un anunț în acest sens a fost făcut de șefa statului, Maia Sandu, informează presa de la Chișinău.

„Din 2023, și adulții vor putea învăța limba română la cursuri gratuite, oferite de Ministerul Educației. Programul național de predare a limbii române pentru alolingvi a fost extins pentru a include și cursuri pentru adulți, iar în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop”, a precizat președinta Republicii Moldova.

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a elaborat un Program Național de învățare a limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv de populația adultă. Programul se derulează în perioada 2022-2025.

Limba națională a Republicii Moldova este limba română, potrivit unei decizii, din anul 2013, a Curții Constituționale de la Chișinău. Totuși, termenul “limba moldovenească” încă figurează în Constituția Republicii Moldova, care fusese adoptată anterior, în anul 1994.

Expresia “limba moldovenească” figurează și în unele reglementări din Ucraina. În schimb, România consideră că “limba moldovenească” nu există.

Membrii unor minorități naționale vorbesc de obicei limba rusă

Foarte mulți locuitori, mai ales cei din Transnistria, au ca limbă maternă limba rusă. De asemenea, circa jumătate dintre locuitorii Republicii Moldova cunosc și folosesc limba rusă, fie pentru că e limbă maternă, fie pentru că au învățat-o la școală. Pe acest motiv, politicienii filoruși și comuniști susțin că limba rusă trebuie să fie limbă de comunicare interetnică.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă