Republica Cehă: A început votul în alegerile municipale şi senatoriale

Alegătorii din Republica Cehă au început să voteze vineri în alegerile municipale şi senatoriale, care se vor desfăşura pe parcursul a două zile, informează dpa.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 05.10.2018 - 18:10

Scrutinul este considerat un test important pentru partidul populist la putere ANO, condus de prim-ministrul Andrej Babis.

Secţiile de votare au fost deschise la ora 14.00 (12.00 GMT). Cei 8,4 milioane de alegători din toată ţara au timp până sâmbătă după-amiază să îşi exprime votul. Rezidenţii străini din ţările UE sunt de asemenea eligibili să voteze la alegerile municipale.

Senatorii din 27 dintre cele 81 de circumscripţii ale Republicii Cehe candidează de asemenea pentru a fi realeşi, cu un posibil vot într-un al doilea tur de scrutin stabilit pentru săptămâna viitoare.

Partidul social-democrat ceh (CSSD), partenerul mai mic în guvernul de coaliţie, ar putea să-şi piardă majoritatea în camera superioară a parlamentului la alegerile senatoriale.

"Acesta ar fi un semnal clar că partidul se află într-o criză profundă", a declarat Jan Herzmann, cercetător la agenţia de sondaje Factum Invenio, pentru agenţia germană de presă.

Alegerile au loc la un an de la scrutinul legislativ care l-a adus pe Babis la putere.

Comentarii