10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalRelaxarea socială în plină pandemie, subiect de controverse în Europa

Relaxarea socială în plină pandemie, subiect de controverse în Europa

Franța, Italia și Spania se pregătesc să relaxeze ansamblul măsurilor restrictive la care au apelat pentru reducerea focarelor de coronavirus, exemplul celor trei țări grav afectate fiind urmat de alte câteva state europene – Cehia, Norvegia, Grecia, Austria, Albania, Portugalia – care anunță, la rândul lor, pentru această săptămână, măsuri de relaxare, în contextul în care o serie de alte țări de pe continent ori au tratat ceva mai permisiv pandemia, cazul Suediei, ori se arată extrem de circumspecte în privința renunțării la restricții, cazul Marii Britanii.

După SUA, unde numărul de persoane infectate infecții se apropie de 1 milion, Franța, Italia și Spania au cel mai mare număr de cazuri confirmate de Covid-19 în lume. Numărul deceselor globale cauzate de pandemia coronavirusului a trecut de 200.000 sâmbătă, cu aproape 3 milioane de cazuri de infectare confirmate, vectorul îmbolnăvirilor evoluând ascendent sau descendent în țările lumii,  puternic influențat de gradul de flexibilitate al măsurilor de izolare și distanțare socială.

Deciziile despre cum și când se va produce relaxarea socială vor fi vitale pentru modul în care oamenii și agenții economici vor putea face față în continuare pandemiei, echilibrând nevoia repornirii economice cu riscurile apariției unor noi focare și posibilitatea instituirii ulterioare a unor noi restricții.

Italia, Franța și Spania ies treptat din izolare

În Italia, prima țară europeană care a impus măsuri de siguranță în luna martie,  unde până acum au fost înregistrate aproape 200.000 de îmbolnăviri și cel puțin 26.384 de decese, premierul Giuseppe Conte a anunțat că activitatea agenților economici ar putea fi reluată începând cu data de 4 mai. Prim-ministru italian a declarat însă că școlile nu se vor redeschide până în septembrie, iar ansamblul măsurilor de relaxare socială va fi oficializat la începutul acestei săptămâni.

Franța, o altă țară în care restricțiile severe au fost aplicate ca un instrument eficient pentru a stopa extinderea focarelor de coronavirus până la dezvoltarea unui vaccin, premierul Édouard Philippe, a declarat că va prezenta marți în parlament o strategie națională de relaxare socială treptată, legislativul urmând să dezbată și să voteze recomandările. În contextul în care pandemia a ucis cel puțin 22.614 persoane în Franța, oficialii raportând sâmbătă 369 de decese noi în ultimele 24 de ore, șaptesprezece priorități au fost identificate pentru a scoate țara din blocaj. Printre acestea se numără redeschiderea școlilor, reluarea activității companiilor, reintrarea în normal a condițiilor de funcționare a transportului public, furnizarea de măști și produse igienizatoare, politica de testare și sprijin pentru persoanele în vârstă.

În Spania, autoritățile medicale au început, de asemenea, să contureze planurile pentru o revenire la „o nouă normalitate” deoarece, peste noapte, numărul deceselor cauzate de coronavirus în țară a scăzut sub 300 pentru prima dată în câteva săptămâni. În urmă cu două zile copiilor sub 14 ani li s-a permis să iasă din case pentru prima dată de la jumătatea lunii martie, premierul Pedro Sánchez anunțând că, weekendul viitor va veni rândul adulților în a li se permite reluarea activiăților fizice în afara locuințelor.

Citat de presa internațională, Fernando Simón, șeful centrului spaniol pentru urgențe medicale, a declarat chiar că cifrele recente au arătat o „tendință descendentă clară” a expansiunii focarelor de coronavirus, decizia guvernului de a permite unor lucrători neesențiali să se întoarcă la locul de muncă neavând vreun impact negativ dovedit până acum. Spania a confirmat până în prezent un total de 207.634 de cazuri de îmbolnăvire și a înregistrat 23.190 de decese, rata de creștere a cazurilor noi de infectare cu coronavirus fiind de 0,8% – în scădere față de 3% în ultimele săptămâni și 38% când a fost declarată starea de urgență la 14 martie.

De asemenea, Cehia, Norvegia, Grecia, Austria și Portugalia au anunțat o reducere treptată a restricțiilor, în timp ce în țări precum Israel și Germania s-au produs deja proteste sociale de stradă împotriva măsurilor restrictive.

Suedia și efectul de bumerang al relaxării sociale

Eficiența relativă a măsurilor de relaxare în fața pericolului pandemic se poate demonstra cel mai bine în Suedia, țară în care magazinele, restaurantele și școlile de juniori au rămas deschise în aceste luni. În consecință, în Suedia, rata mortalității provocate de Covid-19 este de aproape 200 de persoane la 1 milion de oameni, comparativ cu 31 la 1 milion în Finlanda vecină și 36 la 1 milion în Norvegia.

Îngrijorării europene, justificată în contextul în care, la nivel mondial, lipsa testării și discrepanțele în raportare, de la o țară la alta, fac imposibilă urmărirea completă a locurilor și dinamicii răspândirii coronavirusului, epidemiologul șef suedez, Anders Tegnell, i-a răspuns la fel de relaxat ca și strategia națională de gestionare a crizei, susținând că eficacitatea blocajelor și a restrucțiilor la frontieră nu a fost încă analizată în mod corespunzător și că rata mare de infecție din Suedia ar putea să o ajute în viitor, deoarece mai multe persoane vor deveni imune.

Cu toate acestea, vicepremierul Suediei, Isabella Lövin, a declarat pentru BBC că nu îi este clar încă dacă persoanele infectate ar deveni și imune ulterior, în acest context fiind de părere că Suedia are o „mare problemă” cu strategia sa principală de luptă cu coronavirusul, mai ales după apariția unor focare în centrele de îngrijire a persoanelor în vârstă.

La sfârșitul săptămânii a existat o dezbatere pe tema imunității, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a comunicat inițial că nu există dovezi în privința faptului că persoanele care s-au recuperat sunt imune. După critici din partea oamenilor de știință, agenția a dat un pas înapoi, precizând că se aștepta ca oamenii să dezvolte un anumit nivel de protecție, dar că nu era clar cât de mult și cât va dura.

Marea Britanie, opoziție față de relaxarea restricțiilor și a măsurilor de distanțare socială

Retorica cea mai fermă împotriva relaxării sociale vehiculate pe continentul european vine din Marea Britanie, țară în care modelele de propagare folosite de către cercetătorii Universității din Washington au pronosticat 62.500 de decese până în prima decadă a lunii august. Epidemiologul Neil Ferguson, profesor la ”Imperial College”, a avertizat asupra faptului că 100.000 de oameni ar putea muri de coronavirus în acest an dacă Regatul Unit ar permite reluarea fără restricții a activităților economice, primele afectate urmând să fie persoanele în vârstă.

Epidemiologul, ale cărui analize anterioare au determinat schimbarea opticii premierului britanic și izolarea Barii Britanii, este de părere că trimiterea la joburi a celor tineri și sănătoși și menținerea recluziunii persoanelor vulnerabile se va solda cu o creștere uriașă a deceselor, avertizând că nicio țară nu a protejat cu succes pe cei cu risc ridicat de îmbolnăvire, permițând în același timp celor mai puțini vulnerabili să-și continue activitățile sociale.

Profesorul Ferguson a declarat că va fi necesară menținerea unui anumit grad de izolare socială până când va fi creat un vaccin pentru virusul ucigaș, vaccin despre care secretarul de stat Dominic Raab a spus că este puțin probabil să apară până în 2021.

Cele mai citite

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...
Ultima oră
Pe aceeași temă