11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalReforma anticorupție în Basarabia a ținut nici jumătate de an: Maia Sandu...

Reforma anticorupție în Basarabia a ținut nici jumătate de an: Maia Sandu a căzut prin Moțiune

 

Căderea Guvernului intervine la doar cinci luni de când prim-ministrul pro-occidental Maia Sandu a preluat funcţia ”promiţând să combată corupţia”, s-a minunat și Reuters. Moțiunea a fost depusă vineri de deputaţii socialişti, parteneri la guvernare, după ce Executivul şi-a asumat răspunderea pentru un proiect de modificare a Legii Procuraturii.

Opoziția avea nevoie de cel puţin 51 de voturi pentru ca inițiativa pentru cenzură să fie aprobată şi în consecinţă să fie demis Cabinetul. Moţiunea, dezbătută în plen în prezenţa premierului, a fost susţinută de parlamentarii din Partidul Socialiştilor (PSRM), care l-a dat pe președintele pro-rus, Igor Dodon, şi de cei ai Partidului Democrat (PDM), unde se află notoriul Vladimir Plahotniuc. La şedinţă au fost prezenţi 93 de deputaţi, în faţa cărora Maia Sandu a prezentat realizările şi obiectivele Guvernului său, după care a urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri.

Apărarea șefei Cabinetului basarabean

În timpul discursului său, Maia Sandu a declarat că Republica Moldova are nevoie de Justiţie, de o procuratură eficientă, și că funcţionarii corupţi trebuie demişi şi arestaţi. “Reforma Justiţiei e piatra de temelie a Guvernului ACUM. Ne dorim o justiţie adevărată, ne dorim ca cei care au furat miliardul sa ajungă la închisoare”, a spus ea.

După discurs şi sesiunea de întrebări-răspunsuri, au urmat luări de cuvânt ale parlamentarilor. Reprezentantul Partidului “Şor”, Denis Ulianov, a anunţat că formaţiunea sa se va abţine de la votarea moţiunii împotriva guvernului, exprimându-şi speranţa în organizarea cât mai curând a unor alegeri anticipate.

La rândul său, Pavel Filip, președintele PDM și fost premier a anunţat că Partidul Democrat va susţine Moţiunea.

Cele doua componente ale Blocului ACUM – Platforma DA şi Partidul Acţiune şi Solidaritate – au organizat în faţa clădirii Parlamentului o acţiune de susţinere a Guvernului Sandu, numită ”Apărăm Guvernul Maia Sandu! Apărăm Justiţia!”. După ce a fost anunţat rezultatul votului, protestatarii au început să strige “Jos hoţii”. De asemenea, Sandu a scris pe Facebook că ”astăzi a fost trădat nu doar un Guvern care apără interesele oamenilor, dar fiecare cetățean care își punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine”.

Cele mai citite

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

“Suntem alături de David Popovici”, susține preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern

Camelia Potec, preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, a transmis că David Popovici a pus ochii pe o medalia la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă