14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalReferendum pentru schimbarea numelui Macedoniei

Referendum pentru schimbarea numelui Macedoniei

Votul care va fi crucial în soluţionarea unui îndelungat diferend cu Grecia, o condiţie în vederea relansării aderării sale la Uniunea Europeană (UE) şi NATO.

Macedonenii sunt chemaţi să răspundă întrebării: ”sunteţi pentru aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO, acceptând acordul între Republica Macedonia şi Republica Grecia?” cu privire la viitorul nume al ţării.

În total 68 de deputaţi din 120 au aprobat această formulare.

Macedonia şi Grecia au semnat pe 17 iunie acest acord istoric în vederea redenumirii actualei Foste republici Iugoslave Macedonia (FYROM) ”Macedonia de Nord”. Acest acord are obiectivul să le soluţioneze diferendul vech ide 27 de ani cu privire la folosirea numelui ”Macedonia”.

Grecia neagă vecinului său folosirea doar a numelui ”Macedonia”, în care vede ambiţii teritoriale asupra provinciei sale de nord, care poartă acleaşi nume, şi blochează aderarea Macedoniei la UE şi NATO.

Deputaţii din cadrul principalului partid de opoziţie (VMRO-DPMNE,drepta naţionalistă) au părăsit sala Parlamentului înainte de vot, în semn de protest faţă de formularea întrebării.

”Este oîntrebare ambiguă şi multiformă şi mai ales maniplatoare”, a denunţat Igor Janusev, un ales din cadrul VMRO-DPMNE.

Premierul social-democrat Zoran Zaev a declarat înainte de vot că acest referendum va fi ”consultativ”. Artizanul împreună cu omologul său grec Alexis Tsipras al acestui acord, Zaev a declarat la începutul lui iulie că procedura de validare ar urma să se încheie până la ”15 ianuarie” 2019.

Rezultatul referendumului rămâne incert, pentru că opoziţia de drepta, ostilă oricărui compromis cu Atena, ar urma să îndemne să se voteze ”nu”.

În cazul unui rezultat pozitiv, o revizuire constituţională urmează să fie validată de Parlament, însă cu o majoritate de două treimi. Or Guvernul Zaev nu dispune de această majoritate.

 Însă lansarea soluşionării acestei dispute a dat deja primele rezultate pe teren diplomatic pentru Macedonia.

La summitul de la 11 şi 12 iulie, la Bruxelles, NATO a invitat Skopje să deschidă negocieri de aderare la Alianţă.

Alexis Tsipras a avertizat însă că dacă Guvernul macedonean nu reuşeşte să obţină o adoptare a revizuirii constituţionale, ”invitaţia NATO este anulată, iar negocierile cu UE nu se mişcă”.

UE a decis la rândul său, la sfârşitul lui iunie, ca negocieri de aderare să nu înceapă înainte de iunie 2019.

Cei doi premieri au avut de înfruntat manifestaţii şi reacţii puternice în ţările lor, pornind de la opoziţiile lor de dreapta şi unor facţiuni naţionaliste ale opiniei publice. opoziţia greacă denunţă o ”trădare”, iar cea macedoneană o ”capitulare”.

Macedonia, una dintre cele şase foste republici din federaţia iugoslavă, şi-a proclamat independenţa în 1991 şi a fost admisă în 1993 la ONU, sub numele de Fosta Republică Iugoslavă Macedonia (FYROM), o denumire reţinută şi de statele membre UE.

Însă peste 120 de ţări din lume, inclusiv Rusia şi Statele Unite, au recunoscut acest mic stat drept ”Macedonia”.

Pdată aprobat de Macedonia, acordul va fi necesar să fie ratificat de Parlamentul elen.

 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă