15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalReacţii după anularea summitului Trump-Kim: Japonia susţine decizia americană

Reacţii după anularea summitului Trump-Kim: Japonia susţine decizia americană

”Recenta destindere în Peninsula Coreea a fost scump plătită şi procesul de reglementare politică rămâne în faţa unei rare şanse istorice”, a comentat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Lu Kang. ”În circumstanţele prezente, sperăm că atât Coreea de Nord, cât şi Statele Unite vor menţine recentele progrese obţinute, vor face proba răbdării şi a bunăvoinţei, vor avansa în aceeaşi direcţie şi vor rămâne angajate în favoarea denuclearizării peninsulei”, a declarat Li.

În acelaşi timp, premierul nipon Shinzo Abe a declarat vineri că Japonia ”susţine” decizia preşedintelui Donald Trump de a anula summitul prevăzut cu Kim Jong-Un. Abe, care se află într-o vizită în Rusia pentru un summit cu preşedintele Vladimir Putin, a declarat că ar urma să aibă o discuţie telefonică săptămâna viitoare cu Donald Trump, conform Kyodo.

O comunicare directă între liderii american şi nord-coreean este necesară, a insistat Seulul vineri, potrivit Reuters. În cadrul unei reuniuni cu consilierii săi pentru securitate, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a promis să continue eforturile pentru îmbunătăţirea legăturilor dintre cele două Corei, a relaţiilor între Washington şi Phenian şi denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.

Mulţi sud-coreeni erau însă indignaţi de decizia preşedintelui american Donald Trump de a anula summitul istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, având sentimentul că au fost înşelaţi în ce priveşte şansa de a trăi în pace.

Donald Trump a anulat reuniunea cu liderul nord-coreean preconizată să aibă la 12 iunie în Singapore după luni de progrese diplomatice, care redusese la tăcere retorica belicoasă a celor două părţi şi diminuase temerile privind izbucnirea unui conflict.

Preşedintele SUA a anunţat joi că i-a transmis o scrisoare liderului de la Phenian prin care îl înştiinţează că a decis să anuleze summitul lor, invocând ”ostilitatea deschisă” manifestată în ultimele declaraţii ale regimului de la Phenian, potrivit AFP. Totuşi, liderul de la Casa Albă îi sugerează lui Kim Jong-Un să depună eforturi pentru ca o întâlnire între cei doi să poată avea totuşi loc.

Cele mai citite

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă