21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalRăzboi în Guvernul May. Alegeri anticipate?

Război în Guvernul May. Alegeri anticipate?

După ce planurile lui May pentru Brexit au fost respinse joi de UE, rezultatul negocierilor de ieşire este mai nesigur ca oricând, dând un impuls celor care vor să oprească aşa-numitul „divorţ“ de UE.

Partidul Laburist din Marea Britanie, în opoziţie, va menţine opţiunea pentru un al doilea vot asupra oricărui acord privind Brexitul cu Uniunea Europeană, dar ar prefera alegeri naţionale care să rezolve problema, a declarat purtătorul de cuvânt al formaţiunii, John McDonnell.

 

Spectrul crizei Suezului

 

„Noi credem că alegerile generale sunt cea mai bună soluţie, pentru că oamenii pot avea atunci o dezbatere amplă şi pot, de asemenea, alege o echipă ce ar conduce ulterior negocierile“, a declarat McDonnell.

„Dacă nu putem obţine alegeri generale, vom păstra opţiunea pentru campania «Votul poporului» şi aşa vom merge, dar aş prefera alegerile generale“, a subliniat acesta.

Colegii de cabinet ai premierului britanic avertizează că ieșirea din UE riscă să rupă Marea Britanie și după summitul de la Salzburg o parte din conservatori se tem de un dezastru diplomatic „de dimensiunea crizei Suezului“, scrie media britanică.

Potrivit Guardian, tensiunea legată de Brexit și de posibilitatea lipsei unui acord cu Bruxelles a fost exacerbată de o săptămână diplomatică „dezastruoasă“ pentru Theresa May, în cursul căreia propunerile  sale au fost respinse în cadrul reuniunii liderilor europeni de la Salzburg.

În Guvernul britanic s-a iscat o adevărată furtună, iar conservatorii sunt preocupați de lipsa de susținere pentru proiectele actuale privind Brexitul ale premierului May, evocând că alegeri anticipate vor fi necesare la sfârșitul anului.

May a încercat să calmeze spiritele în facțiunile din partidul său aflate în „război“, dar un Brexit fără un acord cu UE nemulțumește și îngrijorează și întreprinderile, nu numai politicienii britanici. 

Un important donator conservator a declarat că lipsa unui acord „va accelera preocupările întreprinderilor și va sfârși prin a ne face să trecem printr-o serie de evenimente catastrofale. Este ca în criza Suezului. Nu știți care vor fi consecințele neprevăzute. Următoarele trei săptămâni ar putea schimba totul. Criza Suezului a durat luni de zile și a generat unele mari schimbări în istoria politicii britanice“.

 

Frontiera irlandeză, obstacolul principal

 

Fără un acord asupra frontierei Irlandei, UE a reafirmat că nu va exista acord privind Brexit și în acest caz nu va exista nici perioada de tranziție sau acord comercial între Regatul Unit și vecinii săi europeni.

Amplasarea unei frontiere între Marea Britanie și Irlanda de Nord, care va rămâne în piața unică și în uniunea vamală ale UE, va relansa dezbaterile asupra locului Scoției în regat, care nici aceasta nu dorește să părăsească UE.

Bruxelles vrea garanții că după Brexit va putea controla mărfurile ce vor tranzita între UE și Marea Britanie. Fără acest control, responsabilii UE se tem că va fi imposibilă împiedicarea importurilor ilegale sau falsificarea taxelor TVA.

Irlanda rămâne principalul obstacol pentru încheierea unui acord asupra Brexit și clasa politică britanică este afectată de tensiuni și dezacorduri care se răsfrâng asupra premierului Theresa May, mulți apreciind că nu este politicianul potrivit pentru gestionarea Brexitului.

Cum cele două părți (UE și Marea Britanie) nu au ajuns la un acord privind viitoarele lor relații comerciale înainte de 2020, Bruxelles a emis un „plan B“ cunoscut ca „backstop“, potrivit căruia Irlanda de Nord va rămâne supusă uniunii vamale a UE și numeroaselor reguli ale pieței unice, „un spațiu comun reglementar“, în care mărfurile vor putea circula liber.

Irlanda de Nord va trebui să aplice tarifele Uniunii asupra produselor din afară și va urma regulile UE în materie de securitate a produselor.

Dar Marea Britanie respinge categoric planul UE, premierul May considerând că amenință integritatea constituțională a regatului, ea fiind sub presiunea guvernului său minoritar care este susținut de partidul unionist democratic ce se opune vehement unui statut distinct pentru Irlanda de Nord.

Un raport sever al FMI subliniază riscurile de recesiune ale unui Brexit fără acord și șefa FMI, Christine Lagarde, a subliniat că o ieșire  dezordonată va avea „consecințe grave“ și economia britanică va începe rapid să se contracteze.   

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă