Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Război comercial. Bursa din New York, în declin. Prețul aurului a crescut

Bursa din New York a înregistrat cel mai amplu declin săptămânal de după 2016, pe fondul unei evoluţii negative generalizate a pieţelor de capital, din cauza temerilor că războiul comercial ar putea încetini creşterea economiei mondiale.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

24.03.2018 - 13:10

Indicele Dow Jones Industrial Average a coborât la cel mai redus nivel după luna noiembrie 2017, urmând scăderile înregistrate de acţiunile unor companii majore, ca 3M și Goldman Sachs Group.

Indicele S&P 500 a scăzut cel puţin la nivelul de la începutul lunii februarie, în timp ce cotaţia aurului a crescut, iar randamentele titlurilor de Trezorerie au scăzut, investitorii căutând plasamente sigure.

    Piețele evită investițiile riscante

Pieţele globale evită plasamentele riscante, după anunţul Chinei referitor la măsurile de reacţie pe care le adoptă după tarifele punitive anunţate joi de preşedintele american Donald Trump împotriva importurilor de produse chinezeşti.

A fost o săptămână dificilă pentru activele de mare risc, pe fondul apropierii unui război comercial, în timp ce sectorul tehnologic este afectat de scandalul legat de confidenţialitatea datelor utilizatorilor Facebook.

Datele macroeconomice au arătat o posibilă încetinire a creşterii economice în Europa. La New York, indicele Nasdaq 100 al companiilor tehnologice a scăzut cu 7,3% în această săptămână, cel mai mult din 2015.

Traderii se pregătesc pentru o posibilă încetinire a creşterii economice, în urma reiterării de către Rezerva Federală a angajamentului pentru noi majorări ale dobânzilor, după creşterea decisă miercuri.

La declinul Bursei a contribuit și înlocuirea consilierului pentru securitate naţională de la Casa Albă, H.R. McMaster, cu John Bolton, un controversat specialist în afaceri externe pe care Senatul american a refuzat să îl confirme ca ambasador al preşedintelui George W. Bush la Naţiunile Unite.

Indicele S&P 500 a închis vineri în declin cu 2,1%, Dow Jones cu 1,8%, iar Nasdaq cu 2,4%. La nivelul săptămânii, S&P 500 a pierdut 5,9%, Dow Jones 5,7%, iar Nasdaq 6,5%.

În Europa, indicele Stoxx Europe 600 a scăzut vineri cu 0,9%, iar indicele londonez FTSE 100 a coborât cu 0,4%, după ce a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni.

Indicele MSCI Emerging Market a pierdut 2%.

    Prețul aurului, cel mai ridicat nivel

Pe piaţa valutară, indicele Bloomberg al dolarului a scăzut vineri cu 0,3%. Euro s-a apreciat cu 0,5%, la 1,2362 dolari pe unitate, la cel mai ridicat nivel atins în peste o săptămână. Lira sterlină a crescut cu 0,3%, la 1,4137 dolari pe unitate.

Yenul japonez a urcat cu 0,5%, la 104,78 unităţi pentru un dolar, cel mai ridicat nivel atins în ultimele 16 luni. Pe piaţa obligaţiunilor, randamentul titlurilor de Trezorerie americane a scăzut cu 0,01 puncte procentuale, la 2,82%.

Preţul aurului spot a avansat cu 1,4%, la 1.348,21 dolari uncia, cel mai ridicat nivel atins în peste o lună

 

Comentarii

loading...