10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalRaport Stratfor: Administrația de la Washington prevede sancțiuni împotriva oligarhilor ruși

Raport Stratfor: Administrația de la Washington prevede sancțiuni împotriva oligarhilor ruși

Washington-ul va spori presiunea asupra Moscovei în 2018, printr-o serie de sancțiuni extinse care vizează stabilitatea financiară, elitele, reputația și industria de apărare ale Rusiei.

Cel mai probabil, Rusia va acoperi presiunea sporită prin izolarea ulterioară a economiei, a oligarhilor și a companiilor, plasând o responsabilitate suplimentară pe Kremlin, în ceea ce privește stabilitatea țării. Guvernul rus se mobilizează să-și mențină poziția, deși resursele sale sunt reduse, iar Kremlinul se confruntă cu un scrutin extreb de important.

Încă din perioada sovietică, Statele Unite au vizat Rusia prin numeroase sancțiuni. Cele primare, încă în vigoare în prezent, au fost instituite pe fondul încălcărilor drepturilor omului și a conflictului din Ucraina.

Aceste sancțiuni includ:

  • Limitele emiterii datoriilor către cele șase mari bănci ale Rusiei, patru companii petroliere de stat și patru companii de stat din domeniul Apărării.
  • Sancțiuni asupra industriei energetice din Rusia, interzicând companiilor din S.U.A. să furnizeze, să exporte bunuri și tehnologii legate de proiectele de forare marină la mare adâncime.
  • Interdicție asupra subiecților care beneficiază de bunuri cu dublă utilizare din partea companiilor rusești de stat din domeniul Apărării. 
  • Sancțiuni asupra călătoriilor și activelor împotriva a sute de entități și persoane fizice rusești.

Dar efectele acestor sancțiuni asupra Rusiei sunt deschise dezbaterii, deoarece prețurile scăzute ale petrolului au condus țara către recesiune în același an în care au fost puse în aplicare unele dintre sancțiuni. Iar Rusia și-a izolat o mare parte din economia sa, restricționând legăturile cu Occidentul.

În cursul anului trecut, Washingtonul a elaborat o serie de măsuri în privința sancțiunilor, iar unele au fost extreme, cum ar fi respingerea Rusiei de la sistemele financiare și de credit din Occident.

În rândul membrilor oligarhiei, s-a răspândit preocuparea că ar putea fi implicați în sancțiuni în cadrul acestei investigații conduse de Washington. Aceste „elite” și-au solidificat poziția în anii 1990, în mod haotic, și nu sunt neapărat loiale lui Putin.

Ele dețin în mod obișnuit sume mari de bani, active și afaceri în străinătate, iar majoritatea sunt legate de Kremlin pentru că au nevoie de sprijinul lui Putin. Printre oligarhii supraviețuitori ai industriei metalelor și energiei se numără nume precum Oleg Deripaska, Roman Abramovici, Mikhail Fridman, Alisher Usmanov sau Mihail Prohorov.

Familiile si prietenii lor vor fi supusi unor sancțiuni, precum și activele lor. În plus, copiii lor nu vor mai putea studia în străinătate. Domeniul de aplicare al acestei variante de măsuri restrictive este foarte diferit de sancțiunile personale existente. Acei oligarhi împotriva cărora au fost deja impuse sancțiuni, își păstrează cea mai mare parte a activelor în Rusia, ei sunt direct legati de politica externă a Rusiei – și în special de conflictul din Ucraina. Extinderea listei cu oligarhi care sunt prietenii cei mai apropiati ai lui Putin, înseamna un atac personal asupra presedintelui rus, se afirmă într-un studiu Stratfor.

Anul acesta, Statele Unite ar putea impune sancțiuni și companiilor ruse de apărare care furnizează tehnologie sau dezvoltare, pe motiv că încalcă Tratatul INF privind forțele nucleare intermediare. Statele Unite și Rusia s-au acuzat în mod repetat de violarea pactului de control al armelor din 1987, care interzice acumularea de rachete nucleare cu rază medie, în Europa.

În noiembrie 2017, secretarul american al Apărării, James Mattis, a prezentat aliaților NATO un ultimatum pentru a se alătura măsurilor punitive americane asupra Rusiei cu privire la tratatul INF. Departamentul de Comerț din SUA pregătește o listă a companiilor despre care se crede că sunt implicate în dezvoltarea de arme care încalcă tratatul, relatează Stratfor.

Cele mai citite

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Un etaj al unui bloc din Craiova s-a prăbușit parțial și zeci de persoane au fost evacuate în urma unei explozii

O explozie neurmată de incendiu a avut loc, miercuri seara, la un bloc de locuinţe de tipul P+1 din municipiul Craiova, în urma căruia...
Ultima oră
Pe aceeași temă