Riscurile încălzirii planetei cu schimbări profunde de climă și dispariția unor ecosisteme

Raport Giec: „Omenirea are 12 ani -pentru limitarea catastrofei climatice“

Noul raport special publicat de Grupul interguvernamental de experți asupra evoluției climatului (Giec) avertizează că lumea va trebui să se angajeze în transformări „rapide și fără precedent“ dacă vrea să limiteze încălzirea climatică la 1,5 grade Celsius.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 10.10.2018 - 17:25

Giec consideră că liderii lumii au obligația morală de a acționa după apariția raportului ONU asupra climatului, după ce experții au subliniat că o încălzire suplimentară cu doar o jumătate de grad va afecta sute de milioane de persoane.

Viitorul planetei se anunță periculos și oamenii de știință, experți ONU în domeniul climei, expun impactul în evoluție, în special pe cel al depășirii pragului de încălzire globală cu 1,5 grade Celsius. Dintre efecte, Giec amintește valurile de căldură extremă, ce se manifestă deja, dispariția speciilor, destabilizarea calotelor polare, sursă de ridicare a nivelului oceanelor pe termen lung.

Previziunile sunt toate „pe roșu“ – o concentrare atmosferică cu gaze cu efect de seră fără precedent după 800.000 de ani, recorduri de temperatură depășite an de an, călduri extreme, ploi diluviene și uragane devastatoare. Toate sunt semne care atestă că dereglările climatice sunt în acțiune.

La Incheon, în Coreea de Sud, a avut loc „cea mai importantă reuniune din istoria Giec“ – potrivit președintelui grupului, Hoesung Lee – în cadrul căreia au avut loc negocieri asupra evoluției climatului între cercetători și reprezentanți ai statelor și experții au publicat acest raport de 400 de pagini, foarte așteptat, privind încălzirea Terrei. Un raport cu statut special, comandat la Conferința Națiunilor Unite din decembrie 2015 în Franța (COP21), urmată cu Acordul de la Paris asupra climatului.

Acest tratat internațional, semnat de 192 de state și ratificat de 188, vizează să facă maximum pentru limitarea încălzirii provocată de activitățile umane la 1,5 până în 2100. Textul a suscitat vii reacții pe parcursul redactării și a suferit patru versiuni.

Raportul va fi prezentat la un mare summit asupra climatului care va avea loc în Polonia în decembrie, cunoscut sub denumirea de COP24. Documentul notează că emisiile de gaze cu efect de seră vor trebui reduse cu 45% până în 2030, pentru a se menține încălzirea de 1,5 grade. 

Ceea ce înseamnă că deciziile vor trebui luate în cursul următorilor doi ani pentru înlocuirea centralelor pe cărbuni cu energii alternative, pentru că investițiile importante au în general o durată de viață de minim un deceniu.

 

Interese la nivel mondial

 

Mary Robinson, emisar special al ONU asupra climatului, a declarat că Europa va trebui să dea exemplu adoptând o limitare a emisiilor de carbon până în 2050 și a subliniat că „este foarte important ca guvernele să-și asume responsabilitățile“.

Însă puternicele interese mondiale din sectorul combustibililor fosili și din agroindustrie, susținute de politicieni ostili acțiunii în favoarea climei, devin tot mai presante.

Noul raport Giec subliniază nevoia urgentă de împădurire și a unei protecții accentuate a pădurilor, dar, la doar câteva ore după apariție, primul tur al alegerilor prezidențiale braziliene s-a încheiat cu un mare avans pentru Jair Bolsonaro, care a promis că va părăsi Acordul de la Paris și va deschide pădurea amazoniană pentru agricultori și mineri dacă va ieși președinte.

De asemenea, Donald Trump a anunțat că SUA se vor retrage din acordul asupra climatului, iar în Australia premierul Scott Morrison a declarat că nu are bani pentru „conferințe mondiale asupra climatului și toate aceste absurdități“.

Orașe, industrii, energie, clădiri. Toate sectoarele sunt chemate să se înhame la „profunde reduceri de emisii“, la o „tranziție rapidă“ și de o amploare „fără precedent“.

Giec insistă pe energie – cărbuni, gaz, petrol – ca fiind responsabilă de trei sferturi din emisii și subliniază că „anii care vin vor fi cei mai determinanți din istoria noastră“.

Raportul arată că „nu avem decât o ocazie, una dintre cele mai slabe, pentru evitarea de daune incredibile în sistemul climatic care ne permite să trăim“ și unul din experții participanți la reuniunea de la Incheon s-a declarat convins că „istoricii vor privi aceste concluzii ca pe un moment-cheie în istoria omenirii“.  

Comentarii