2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăInternaționalRăpirea la Roma a fiicei unui transfug nord-coreean

Răpirea la Roma a fiicei unui transfug nord-coreean

 

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Seul săptămâna trecută, un cunoscut transfug al regimului de la Phenian, Thae Yong-ho, fost număr doi la ambasada nord-coreeană din Londra care s-a refugiat în Coreea de Sud în 2016, a afirmat că fiica minoră a lui Jo Song-gil a fost exfiltrată de agenți nord-coreeni ai Phenianului. „Pot confirma că fiica acestuia a fost repatriată în Coreea de Nord și se află sub controlul autorităților”.

El a precizat că probabil Jo nu poate să apară în public, deși este îngrijorat pentru securitatea fiicei sale. Când la începutul lui ianuarie s-a aflat că Jo și soția fugiseră spre o terță țară rămasă încă necunoscută, Thae Young-yo a evocat „nivelul represaliilor contra copiilor și a familiilor” celor care aleg să se refugieze în Occident sau în „fratele inamic sud-coreean”. Deși Thae i-a cerut atunci compatriotului său să vină în Coreea de Sud, acum apelul este total opus și precizează că pedepsele contra familiilor celor care se refugiază în Sud sunt mult mai grave decât pentru familiile celor care aleg o altă țară. Diplomații nord-coreeni sunt în general obligați să își lase copiii la Phenian, pentru a-i împiedica să fugă, dar Jo Song-gil, membru al unei familii de rang înalt, a beneficiat de o excepție.

 

O afacere cu ricoșeu diplomatic

Rețeaua și cunoștințele ambasadorului nord-coreean la Roma, Jo Song-gil, fugit din noiembrie, interesează numeroase servicii secrete, dar oferirea azilului pentru acest transfug constituie o problemă diplomatică pentru Coreea de Sud, dar și pentru Statele Unite. Încă nu se știe unde se ascunde Jo și problema pasionează Coreea de Sud încă de la confirmarea fugii acestuia de către serviciile secrete sud-coreene. Pentru că Jo Song-gil știe foarte multe. În vârstă de 44 ani, francofon, acest membru al unei familii de elită din Phenian, descris ca „idealist și cultivat”, a petrecut o parte a copilăriei în Africa, unde tatăl său era diplomat (și vice-director al unei influente organizații de partid în centrul puterii nord-coreene).

Potrivit lui Antoine Bondaz, cercetător la Fundația pentru schimburi strategice, citat de Le Monde, „ceea ce este sigur, este că Jo Song-gil deține excelente informații, nu numai despre domeniul nuclear dar și asupra activităților ilicite ale regimului”. Și, datorită poziției tatălui său, „cunoaște raporturile de forță la cel mai înalt nivel de la Phenian” iar prin poziția de ambasador la Roma, „dispune de informații foarte utile pentru a ști cum regimul ocolește sancțiunile internaționale”,. Cunoștințe care interesează serviciile secrete din numeroase țări, dar care fac din Jo Song-gil o țintă, și analiștii estimează că Phenianul dorește să-l găsească pentru a-l elimina.

În presa italiană și sud-coreeană, SUA revin ca țara posibilă unde ar fi cerut azil diplomatul, în trecut această țară oferind azil mai multor înalți demnitari nord-coreeni.Andrei Lankov, specialist al regimului, arată că serviciile americane îi pot oferi lui Jo cele mai bune garanții de confort, de anonimat și de protecție contra unor eventuale tentative de asasinare.

Dar, ca și pentru Seul, unde noul guvern de centru-stânga s-a lansat în politica unei mâini întinse Phenianului, primirea acestui transfug reprezintă o problemă pentru Washington, care în acest moment se pregătește pentru apropiatul summit dintre Donald Trump și Kim Jong-un în Vietnam, ceea ce ar complica negocierile de denuclearizare, care sunt déjà dificile.

Presa italiană s-a referit pe larg la faptul că serviciile secrete nord-coreene au recurs la o operațiune ilegală pe solul Italiei, povestea alimentând o polemică aprinsă la Roma, reamintind afacerea Șabalaieva. Soția oligarhului disident Moukhtar Abliazov, căutat de justiția din Kazakhstan, Alma Șabalaieva a fost repatriată forțat din Italia în mai 2013, împreună cu fiica sa, în afara oricărui cadru juridic. Scandalul a provocat numeroase demisii la vârful ministerului de Interne și a slăbit considerabil poziția guvernului italian de atunci. Acum, ministerul de Externe a încercat minimalizarea afacerii, sugerând că a fost informat de dorința tinerei de 17 ani de a reveni la bunici, în Nord.

Cele mai citite

Escrocherie turistică în Satu Mare: Treizeci de turiști păgubiți

Grupul a formulat o plângere penală colectivă, depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare Treizeci de persoane, inclusiv doi minori, care au plătit...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Tragedie aviatică în Coreea de Sud: Peste 120 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 124 de persoane au murit, după ce un avion de linie...
Ultima oră
Pe aceeași temă