Rachete ruse avariate în drum spre China, posibil sabotaj?

Planurile Beijingului de a face presiuni asupra Taiwanului cu noile rachete 40N6 achiziționate din Rusia au eșuat după ce partea rusă a declarat că acestea au fost grav avariate în timpul transportării lor spre China.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 01.04.2019 - 09:29

Chinei îi lipsesc rachetele esențiale care ar constitui un element-cheie al strategiei sale pentru a face presiuni asupra regimului de la Taipei. Rachetele 40N6 fac parte din sistemul rus de apărare aeriană S-400 pe care China l-a cumpărat de la ruși – contractul a fost semnat în 2014 – și din păcate pentru Beijing, aceste rachete speciale au fost implicate într-un presupus incident pe mare și Rusia nu le-a mai livrat. Rachetele 40N6, lansate de S-400 ar putea – potențial – să închidă spațiul aerian din jurul Taiwanului și ar împiedica avioanele de luptă americane dacă Taiwanul ar avea nevoie de susținerea SUA în cazul unei provocări majore a Chinei, poate o invazie a insulei.

Contrar altor rachete utilizate de sistemul S-400, rușii afirmă că 40N6, asociate cu o ameliorare a radarului, ar putea bloca avioanele invizibile americane, ca F-22 și F-35 și în plus au o foarte lungă rază de acțiune, suficientă pentru lovirea avioanelor de vânătoare americane din bazele situate în Japonia, la Okinawa, sau de pe port-avioanele SUA. Or, pentru ca Beijingul să aibă mâinile libere să opereze contra Taiwanului sau chiar a Japoniei, trebuie să facă față bombardierelor invizibile americane care operează deja în Guam, Okinawa și în Japonia. Producătorii americani de avioane invizibile sunt sceptici relativ la pretențiile extraordinare ale rușilor referitoare la capacitățile militare ale noilor lor arme și experții păstrează o anumită prudență având în vedere că aceste „super-capacități“ nu sunt dovedite practic. Iar incidentul legat de avarierea rachetelor 40N6 a suscitat dubii privind performanțele sistemului rus de apărare antiaeriană S-400 cu 40N6, care nu a fost niciodată testat față de un avion de vânătoare invizibil.

 

Accident suspect

Rachetele cu destinația China se aflau la bordul unui cargo care, potrivit părții ruse, s-a confruntat cu o furtună în Marea Mânecii la jumătatea lunii ianuarie. Nava Nikifor Begicev a suferit avarii și a eșuat șase zile înainte de a putea ajunge la portul său de bază Ust-Luga. Criticii s-au întrebat de ce rachetele și echipamentul S-400 au fost expediate în China pe mare, în nordul înghețat, în loc să fie trimise pe calea ferată. Nimic nu dovedește că Begicev a lansat un semnal internațional SOS sau că alte nave rusești au fost trimise pentru a-i acorda asistență. Portul Ust-Luga se află în apropierea golfului Finlandei, la circa 118 km vest de Sankt-Petersburg. În același convoi cu destinația China, alte două nave rusești, Ocean Lord și Ocean Power, transportau componente ale S-400. Potrivit rușilor, încărcătura de rachete 40N6 era stocată pe puntea cargoului Bogicev și ele au fost avariate într-un grad în care nu mai puteau fi reparate și au trebuit casate. China a comandat Rusiei 128 de rachete 40N6 anti sistem invizibil (furtiv). Cargoul Begicev nu este o navă mare și nu era în măsură să transporte toate rachetele comandate.

Interesant este că rachetele 40N6 pierdute pe mare spre China ridică semne de întrebare chiar în Rusia. Cum se face că toate au fost avariate în așa hal încât au trebuit să fie distruse? Analistul rus specializat în domeniul apărării, Pavel Felgenhauer, a scris pentru Novaia Gazeta că „rachetele destinate Chinei au fost sabotate de Rusia“. Ziaristul consideră că rachetele au fost distruse pentru că nu funcționau și rușii nu do-reau ca să afle chinezii. O propagandă prea promițătoare și prea răspândită asupra superiorității armelor ruse pare să fie o problemă care merge direct spre Moscova și care include președintele Vladimir Puțin. Rusia are numeroși clienți pentru sistemul său S-400, între care cel mai recent este Turcia, membru NATO, și nu este util ca Rusia să admită existența unor probleme tehnice sau operaționale. Este lesne de înțeles iritarea Chinei și neîncrederea față de credibilitatea promisiunilor Rusiei. China nu poate atinge superioritatea aeriană asupra SUA fără rachetele 40N6 care ar funcționa cu adevărat, pentru că avioanele sale de vânătoare nu pot face față celor americane. Astfel, tentativa Beijingului de a izola Statele Unite a suferit un eșec serios.

Comentarii