16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalPutin vrea relaţii cu UE fără sancţiuni

Putin vrea relaţii cu UE fără sancţiuni

”Trebuie să facem totul pentru a pune capăt politicii sancţiunilor cu motivaţie politică implementate în mod unilateral”, a declarat Putin joi, la finalul întâlnirii sale cu premierul italian Giuseppe Conte.

Potrivit preşedintelui rus, o ”mare atenţie” a fost acordată, în cursul acestor discuţii ”constructive” problemelor cooperării economice între ţara sa şi Italia.

”Schimburile noastre comerciale au crescut cu 13% în 2018, până la 27 de miliarde de dolari”, însă în 2013, cu un an înainte de implementarea sancţiunilor europene şi americane impuse Rusiei din cauza crizei ucrainene, ”ele erau de 54 de miliarde de dolari”, a subliniat Putin.

”Noi suntem recunoscători Italiei pentru aspiraţia sa de a face astfel încât relaţiile între Rusia şi UE să fie în întregime restabilite. Vedem eforturile Guvernului italian în acest sens”, a subliniat el.

La rândul său, Guvernul italian ”nu consideră sancţiunile drept un scop în sine şi dorim ca ele să fie tranzitorii”, a dat asigurări Conte.

”Italia acţionează să se creeze condiţiile în vederea depăşirii  acestei situaţii care nu face bine Rusiei, Europei şi mai ales Italiei”, a subliniat el.

Rusia este vizată din 2014 de sancţiuni economice europene şi americane fără precedent, din cauza crizei ucrainene.

Putin şi Conte au anunţat că au evocat de asemenea situaţia din Siria şi Ucraina, dar şi din Libia.

”Trebuie să se pună capăt cât mai repede posibil confruntărilor armate şi să se treacă la dialog” în Libia, a îndemnat Putin într-o conferinţă de presă comună cu Conte.

Putin s-a declarat ”îngrijorat mai ales de infiltrarea” în Libia a unor combatanţi înarmaţi provenind din ”zona de dezescaladare” de la Idleb, în nord-vestul Siriei.

VIZITĂ LA PAPA

Aceste probleme au făcut de asemenea obiectul unor discuţii între Papa Francisc şi Putin, primit joi cu mare pompă la Vatican.

”Am purtat o conversaţie foarte bună”, inclusiv cu privire la ”aspecte spirituale şi legături umanitare”, a declarat Putin, care i-a oferit Papei o carte şi un film despre Michelangelo.

În precedenta lor întâlnire, în 2015, Francisc l-a îndemnat pe Putin ”să facă un efort important şi sincer în realizarea păcii” în Ucraina, fără să meargă până la o condamnare, contrar dorinţei catolicilor ucraineni.

O apropiere importantă a avut loc în februarie 2016, cu ocazia unei întâlniri istorice între Papa Francisc şi Patriarhul ortodox Kiril, prima în 1.000 de ani între şefii bisericilor rusă şi catolică.

Această ipoteză provoacă în continuare o rezistenţă puternică în rândul Bisericii Ortodoxe Ruse, traversată de un curent naţionalist şi conservator. ”Pentru moment, o eventuală invitaţie a Pei în Rusia nu figurează pe ordinea de zi”, potrivit consilierului de la Kremlin iuri Uşakov.

Această vizită are loc în contextul în care relaţiile între Moscova şi Occident se află la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, afectate de dezacorduri cu privire la Siria şi Ucraina, scandaluri de presupus amestec în alegeri şi spionaj.

În vederea acestei vizite, măsuri importante de securitate au fost implementate în centrul istoric al Romei, iar şoferul impozantei limuzine a lui Putin, de peste şase metri lungime, a fost nevoit să se anteneze pentru a reuşi să treacă prin anumite porţi ale palatului renascentist.

Cele mai citite

Președintele Iohannis, la Misiunea Economică a Francofoniei: România are o creștere economică peste media UE

România a înregistrat în anul 2023 "o creștere economică robustă, de 2,1%, ritm superior mediei Uniunii Europene", a transmis președintele Klaus Iohannis în cadrul...

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă