14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPutin şi Lukaşenko schiază împreună, în pofida relaţiilor tensionate

Putin şi Lukaşenko schiază împreună, în pofida relaţiilor tensionate

Preşedinţii celor două ţări aliate s-au instalat împreună într-un telescaun, după care au coborât câteva piste ale “Gazprom Mountain Resort”, o staţiune de schi care îi aparţine gigantului rus al gazului şi care este situată la câţiva kilometri de locurile în care s-au desfăşurat Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci din 2014.

Schimbând câteva cuvinte cu turiştii prezenţi, Vladimir Putin, mai puţin în largul său pe schiuri decât omologul său belarus, nu a exclus ca data viitoare să se dea, poate, cu snowboardul.

Însă această ieşire, organizată într-un moment în care cei doi şefi de stat poartă discuţii bilaterale la Soci, intervine după săptămâni de tensiune între cele două ţări şi declaraţii virulente ale lui Aleksandr Lukaşenko împotriva vecinului său rus.

Rusia şi-a modificat fiscalitatea într-un mod defavorabil pentru Belarus, care îi reproşează presiuni financiare vizând menţinerea dominaţiei politice asupra sa. Moscova, la rândul său, afirmă că nu are de ce să subvenţioneze Belarusul fără o contrapartidă în relaţiile celor doi parteneri foarte apropiaţi.

Schimbarea de taxe duce la creşterea preţului exporturilor de petrol rus către Belarus, care îl rafinează în mare parte pentru a-l retrimite în Rusia sau în Europa, la un preţ mai mare.

“Deciziile serioase nu tolerează agitaţia”, a declarat Vladimir Putin, citat de agenţia rusă Interfax, întrebat despre perspectiva unui acord între cele două ţări.

La rândul său, Aleksandr Lukaşenko a dat asigurări că relaţiile între cei doi aliaţi sunt “de nezdruncinat”, dar a reamintit legăturile strânse între economiile lor, dând asigurări că Moscova ar avea mult de pierdut în urma unei slăbiri economice a Belarusului.

Este deja cea de a treia întâlnire între cei doi preşedinţi de la 25 decembrie pentru a rezolva acest diferend.

Disputele între Rusia şi Belarus pe tema tarifelor la gaz şi la petrol sunt frecvente. Ele afectează uneori alte domenii, cum s-a întâmplat în cazul “războiului laptelui”, care s-a declanşat între cele două ţări în primăvara lui 2017, Moscova acuzând statul vecin că îi livrează produse de proastă calitate.

Chiar dacă economia Belarusului este extrem de dependentă de Rusia, Aleksandr Lukaşenko, omul puternic al ţării de 25 de ani, încearcă să se distanţeze de Moscova după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, notează AFP.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă