5.6 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăInternaționalPutin pune Europa în faţa unei realităţi dureroase - incapacitatea de autoapărare

Putin pune Europa în faţa unei realităţi dureroase – incapacitatea de autoapărare

Președintele rus, Vladimir Putin, a pus Europa în faţa unei realităţi dureroase, aceea a incapacităţii de autoapărare, în condiţiile în care nu se mai poate baza pe salvarea din partea Statelor Unite ale Americii.

Declarațiile vin din partea profesorului de politică internaţională la Universitatea Liberă din Bruxelles şi lector la Colegiul de Apărare NATO, a Jonathan Holslag. Într-o opinie publicată de Euobserver, Holslag susține că Rusia a învins deja Europa, chiar și fără război.

„Ne confruntăm cu o realitate în care Rusia, în ciuda faptului că economia ei are doar dimensiunea Italiei, poate hărțui și intimida un continent datorită rezervelor sale de energie și pregătirii sale de a proiecta o mare putere militară”, susține profesorul.

Acesta atrage atenția că orice invazie rusă a Ucrainei ar costa o avere Rusiei și, probabil, s-ar degrada într-un război de uzură.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, puțin probabilă

Jonathan Holslag consideră că este puțin probabil ca invazia să fie opțiunea preferată a președintelui Putin. Cu toate acestea, acest joc are și o altă parte a ecuației. Dacă Rusia invadează Ucraina, costurile pentru Europa vor fi la fel de devastatoare.

Acest lucru va forța țările europene dependente de gaze să găsească alternative costisitoare și la miliardele investite în infrastructură, de la conducte, stații de pompare, până la depozite dedicate.

„Rusia rămâne, de asemenea, o destinație cheie de export și un furnizor de alte resurse decât petrol și gaze. Gândește-te la titan. În timp ce Kremlinul a pregătit de multă vreme o decuplare treptată de Europa, opusul rămâne de neconceput pentru majoritatea europenilor”, precizează Holslag.

Totodată, profesorul este de părere că în timp ce o parte considerabilă a populației ruse ar sprijini o intervenție în partea de est a Ucrainei, cetățenilor din multe țări europene le va fi greu să accepte ca soldați să moară pentru ceea ce ei consideră o țară ciudată, periferică: Ucraina.

„De nenumărate ori, am auzit lideri de afaceri europeni foarte înalți simpatizând conducerea lui Putin, până la punctul în care ai impresia că sunt mai atrași de conducerea puternică a Rusiei decât de liberalismul occidental”, atrage atenția Jonathan Holslag.

Acesta spune că în Europa, totul, este despre eficiență, în timp ce forțele armate precum Rusia încă iau în considerare sacrificiul, redundanța și uzura.

„Războaie curate nu există în lexicul strategic rus”, atrage atenția profesorul.

El mai spune că Europa are o lipsă de tot. Chiar dacă încearcă să evite implicarea în prima linie, nici sprijinul din spate nu va fi prea evident. Multe țări nu dispun de rachete de blocare sau stocurile lor de muniții sunt periculos de scăzute. Avioanele de luptă avansate, capabile să pătrundă în apărarea aeriană a Rusiei, sunt încă rare. Forțele speciale care ar fi un atu crucial, sunt blocate în Africa și se luptă să înroleze destui recruți de calitate.

SUA își realizează treptat arsenalele, cu noi muniții precise cu rază lungă de acțiune, dar vor prefera să le trimită în Pacific, este de părere Holslag. America păstrează forțe armate convenționale considerabile în Europa, inclusiv 70.000 de soldați, sute de vehicule blindate prepoziționate și zeci de avioane de luptă.

Totuși, acest lucru nu este suficient pentru a contracara o invazie rusă într-o țară precum Ucraina. „Washingtonul pur și simplu nu își poate permite un război cu Rusia acum, când China a devenit atât de puternică”, spune sursa citată.

Sancțiunile SWIFT, scoase din calcul de SUA și UE

În plus, SUA a renunțat la principal sancțiune cu care amenința Rusia: deconectarea țării de la sistemul global de plăți interbancare – SWIFT. Această sancțiune a fost scoasă din calcul de SUA și UE, deoarece ar fi fost prea delicate pentru negocieri. Sunt însă luate în considerare sancţiuni punctuale contra principalelor bănci din Rusia, potrivi informațiilor apărute în Bloomberg.

„Germania caută excepţii de la sancţiuni, astfel încât să fie posibile plăţile pentru importurile de petrol şi gaze”, susține sursa citată, care mai notează că orice răspuns al UE trebuie să fie aprobat în unanimitate de ţările member.

Concluzia lui Jonathan Holslag în articolul său este sumbră.

„Este limpede că la startul noului turneu dintre marile puteri Europa nu se aliniază ca o echipă unită şi puternică, ci ca o mulţime de pigmei puerili”, precizează lectorul din cadrul Colegiului de Apărare NATO.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă