Putin și Macron (Foto: Sputnik)

Putin către Macron: "Vă vom ajuta, vom asigura noi securitatea Europei"

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi încercat să coaguleze un grup anti - Statele Unite la recentul Forum Economic Internațional de la Sankt-Petersburg, dar a eșuat în această tentativă, anunță, luni, presa internațională.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 28.05.2018 - 21:30

Oaspeții lui Vladimir Putin la Forumul Economic Internațional din Rusia au fost președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Japoniei, Shinzo Abe, președintele FMI, Christine Lagarde, precum și vicepreședintele Chinei, Wang Qishan.

Înaintea celor trei zile ale reuniunii de la Sankt-Petersburg, publicația Bloomberg sugera că neînțelegerile dintre Trump și UE, China și Japonia, legate nu doar de acordul iranian, ci și de relațiile dintre aceste mari puteri "împing lumea în brațele lui Putin”.

Oaspeții lui Putin au evitat totuși să-l critice pe Trump în discursurile susținute în Rusia.

Un moment special s-a consemnat în timpul unei conferințe de presă comune la care au luat parte Putin și Macron. Aparent în glumă, președintele Rusiei i-a făcut o propunere președintelui Franței.

„Emmanuel a spus că Europa și SUA au obligații una față de cealaltă. Europa depinde de SUA pentru apărare. Nu te îngrijora, vă vom ajuta. Vom asigura noi securitatea (a Europei - n.n.). Cel puțin vom face totul să prevenim noi amenințări”, i-a promis Putin lui Macron.

Propunerea lui Putin a stârnit râsetele jurnaliștilor din sală, dar președintele Macron nu s-a amuzat deloc.

Macron i-a răspuns lui Putin că Europa nu va întoarce spatele Statelor Unite în chestiuni legate de apărare și securitate, în ciuda neînțelegerilor cu Donald Trump.

Comentarii