12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalPutin anunță că marina rusă va fi dotată cu rachete hipersonice nucleare

Putin anunță că marina rusă va fi dotată cu rachete hipersonice nucleare

Președintele rus a anunțat faptul că intenționează să upgradeze tehnica marinei ruse, utilitățile militare urmând să fie dotate cu arme hipersonice de atac nuclear și drone nucleare subacvatice. Potrivit lui Putin, 40 de nave noi vor fi alocate în acest marinei militare, rachetele supersonice, despre care ministerul rus al apărării a declarat că se află în prezent în faza lor finală de testare, urmând să intre în dotarea navelor de luptă într-un viitor deocamdată neprecizat.
“Desfășurarea pe scară largă a tehnologiilor digitale avansate care nu au corespondent în lume, inclusiv a sisteme hipersonice de atac și a drone subacvatice, va oferi flotei avantaje unice și capacități de luptă sporite”, a spus Putin în Sankt Petersburg, la o paradă navală anuală care expune cele mai bune submarine nucleare, cele mai performante nave și aparatura etalon a aviației militare.
Combinația de manevrabilitate, viteză și altitudine a rachetelor hipersonice anunțate de Putin le face capabile să călătorească cu o viteză de cinci ori superioară celei a sunetului, fapt care le face, prin urmare, extrem de dificil de urmărit și de interceptat. În ciuda anunțului, unii analiști militari sunt mai degrabă rezervați în privința veridicității declarațiilor lui Putin, mizând pe o exagerare a superiorității tehnologice din motive de propagandă.

Poseidon, Belgorod și Tsirkon

De altfel, la parada din Sankt Petersburg nu au fost arătate publicului nici mediatizatele drone nucleare subacvatice Poseidon, destinate a fi transportate de submarine, și nici racheta de croazieră hipersonică Tsirkon, proiectată pentru a fi transportată pe nave de suprafață. De asemenea, într-o declarație separată publicată de agențiile locale de știri, Ministerul rus al Apărării a declarat că testarea Belgorodului, primul submarin capabil să transporte dronele Poseidon, a început și procedurile nu sunt departe de finalizare. Putin a spus că Moscova nu dorește o cursă a înarmării dar anul trecut a amenințat că va avea configurații mult mai ofensive pe navele și submarinele apte să intre în apele teritoriale ale SUA, dacă Washingtonul va continua să desfășoare arme nucleare cu rază intermediară de acțiune în Europa.
La parada militară care a marcat Ziua Marinei Rusiei în Sankt Petersburg și în orașul din apropiere, Kronshtadt, Rusia a prezentat 46 de nave și peste 4.000 de militari. Parade similare au avut loc și în orașele din Orientul îndepărtat Vladivostok și Petropavlovsk-Kamchatsk, Sevastopol, din Crimeea anexată, orașele portuare Severomorsk și Baltysk, Kaspirsk din sudul Rusiei și orașul port Tartus din Siria.
La începutul acestei săptămâni, Putina a participat și la o ceremonie de prezentare a flotilei de noi nave de război din Crimeea și a spus că Rusia are nevoie de o armată puternică pentru a „ajuta la menținerea unui echilibru strategic și a stabilității globale”.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă