25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalPutin ameninţă democraţiile din întreaga lume, denunţă Pompeo în Slovacia

Putin ameninţă democraţiile din întreaga lume, denunţă Pompeo în Slovacia

”Vladimir Putin este hotărât să submineze democraţiile în întreaga lume, nu vă înşelaţi! Trebuie să fim sinceri în aceast subiect”, le-a spus Mike Pompeo unor studenţi la jurnalism, la Bratislava, relatează AFP.

Pompeo i-a avertizat apoi pe slovaci cu privire la ”necesitatea de a se feri de mijloacele economice şi altele desfăşurate de China, pentru a crea o dependenţă şi a (le) manipula sistemul politic”.

Încercând să scoată în evidenţă rolul Statelor Unite în căderea comunismului, în contextul în care Rusia se bucură de un public tot mai mare în fostul bloc comunist, Pompeo a recunoscut în faţa preşedintelui slovac Andrej Kiska faptul că ”America nu s-a mai angajat aici de prea mult timp”, referindu-se faptul că vizita este prima vizită, după 14 ani, a unui şef al diplomaţiei americane în Slovacia.

Mike Pompeo s-a întâlnit, de asemenea, cu cinci foşti deţinuţi politici ai regimului comunist, în faţa unui memorial – Poarta libertăţii -, la frontiera cu Austria, unde 400 de persoane au fost ucise din 1945 în 1989 în timp ce încercau să treacă dincolo de Cortina de Fier.

”Acolo unde erau sârmă ghipată şi gărzi înarmate, oamenii, bunurile şi informaţiile se încrucişează liber, astăzi”, s-a felicitat Pompeo.

”Statele Unite au rămas alături de poporul slovac ca pritene şi partenere (…) în ultimii 30 de ani şi vom continua să-l susţinem în deceniile viitoare”, a promis el.

Preşedintele slovac a subliniat că Statele Unite sunt ”un partener şi aliat important”.

Washingtonul este îngrijorat de dependenţa energetică a unor ţări europene faţă de Rusia.

Pompeo urma să-şi continue marţi seara turneul în Polonia, unde are loc, miercuri şi joi, o conferinţă consacrată influenţei Iranului în Orientul Mijlociu.

Cele mai citite

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...
Ultima oră
Pe aceeași temă