10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalProteste de amploare antiguvernamentale la Tel Aviv, pe fondul crizei provocate de...

Proteste de amploare antiguvernamentale la Tel Aviv, pe fondul crizei provocate de pandemie

Deși inițial Poliția anunțase că va restricționa numărul de participanți, autoritățile au sfârșit prin a lărgi, la presiunea mulțimii, perimetrul alocat manifestației, pentru a permite afluxul tot mai mare de protestatari. Pe măsură ce protestul s-a extins, în cursul nopții au fost semnalate ciocniri între poliție și demonstranții care au încercat să blocheze traficul, în timpul confruntărilor fiind operate câteva arestări.
În timp ce organizatorii au declarat că manifestația va fi non-partizană, fără ca politicienilor vreunui partid să li se permită să se adreseze mulțimii, o serie de afișe care îl numeau pe premierul Benjamin Netanyahu a fi un lider corupt au fost observate în mulțime, după ce, mai devreme, în cursul serii, protestatarii care purtau tricouri inscripționate cu cuvintele „ministrul crimei”, au fost rugați de organizatori să plece.

Organizatori – ”Luptăm pentru traiul nostru!”. Oficiali – „Manifestanții nu au un motiv real de protest”

În ceea ce privește scopul manifestației, acesta a fost făcut cunoscut de către Ahinoam Nehmad, proprietarul unei companii de turism autohton, care a declarat, adresându-se mulțimii, la protest: „Lupta statului împotriva cetățenilor săi a început cu blocada socială și a continuat prin refuzul de a li se oferi israelienilor compensațiile corecte. Ne luptăm pentru prezent, pentru traiul nostru, pentru demnitatea noastră de ființe umane – și asta nu este un „rahat”, sub nicio formă”, a spus Nehmad, făcând aluzie la Ministrul Likud, fără portofoliu, Tzachi Hanegbi, care săptămâna trecută a categorisit ca fiind „o prostie” afirmația conform căreia unii israelieni nu mai au suficienți bani nici măcar pentru alimente în condițiile crizei economice.

Înainte de protest, sute de polițiști au fost dislocați în zonă, chemând protestatarii să respecte regulile de distanțare socială și să poarte măști.
Într-un interviu acordat Channel 13 sâmbătă seară, ministrul Finanțelor, Israel Katz, a afirmat că „manifestanții nu au un motiv real de protest”, adăugând că „guvernul nu a pierdut controlul asupra a ceea ce se întâmplă în economie”. Katz a recunoscut, însă, lipsa de consistență a măsurilor de sprijin social, dar a pasat vina în sarcina predecesorilor, afimând referitor la ajutoarele guvernamentale că planul stabilit anterior venirii sale în fruntea Ministerului de Finanțe ”a fost imprecis”, din acest motiv neputând fi previzionate și asigurate toate sumele necesare. Katz a promis că marți și miercuri guvernul va putea vira beneficiarilor alocațiile guvernamentale pentru oamenii de afaceri independenți și pentru întreprinderile mici.

Cotă alarmantă a șomajului în Israel, din pricina pandemiei

Oameni reprezentând diferite sectoare economice și sociale au fost prezenți sâmbătă la manifestație, inclusiv proprietari de mici întreprinderi, freelanceri și lucrători independenți, membri ai industriilor divertismentului și ospitalității, dar și elevi sau studenți, sindicatele universitare spunând că vor participa la eveniment pentru a-și arăta îngrijorarea față de numărul mare de tineri care nu mai au locuri de muncă ca urmare a interdicțiilor.
Israelul a impus o restricție social – economică generală începând cu jumătatea lunii martie, interzicând adunările publice și permițând doar personalului considerat esențial să meargă la muncă. Locurile de divertisment au fost închise, prejudiciind grav industria timpului liber.
Șomajul în Israel a ajuns, pe cale de consecință, la plafonul alarmant de aproximativ 21 la sută – sau 850.000 de persoane – și este în creștere, deoarece restricțiile impuse pe fondul înregistrării zilnice a infecțiilor cu coronavirus afectează și mai mult economia. În acest context, măsurile de susținere guvernamentale au creat și o discriminare deranjantă. În timp ce muncitorii salariați puși pe liber au primit imediat ajutoare de șomaj, angajații independenți au spus că cei mai mulți au așteptat luni de zile pentru a beneficia de ajutorul guvernamental.
În fața presiunii publice și economice, guvernul a ameliorat restricțiile la sfârșitul lunii mai. Unele măsuri au fost însă reintroduse treptat în această lună, deoarece numărul de noi cazuri COVID-19 a atins noi valori record de peste 1.000 de îmbolnăviri pe zi.

Guvernul Netanyahu adoptă măsuri imediate la presiunea străzii

Întrucât Israelul se confruntă cu o creșterea alarmantă a cazurilor de coronavirus din ultimele săptămâni, Guivernul Netanyahu este amplu criticat în prezent în legătură cu manipularea de către guvern a consecințelor economice ale pandemiei, sondajele indicând o dezaprobare din ce în ce mai mare față de politicile guvernamentale.

Furia diferitelor sectoare ale economiei, ai căror membri spun că guvernul nu face suficient pentru a-i ajuta, se face simțită prin acuzații vehemente cu privire la denaturarea ajutorului financiar și la complexitatea birocratică ce întârzie posibilitatea obținerii de asistență.
Vineri, reprezentanții israelienilor titulari de PFAuri și ai proprietarilor de mici afaceri, afectați de pandemie, s-au întâlnit cu Netanyahu pentru a discuta nemulțumirile lor. Cancelaria premierului a descris întâlnirea de trei ore drept „pozitivă”, Netanyahu asigurându-i pe cei prezenți că guvernul își va păstra promisiunile cu privire la pachetele imediate de ajutor financiar pentru independenți și întreprinderile mici.
În același timp, ministrul Finanțelor, Israel Katz, a declarat că revolta și îngrijorarea întreprinderilor sunt de înțeles și a promis că va avansa rapid cu legislația pentru a permite implementarea sprijinului economic. De asemenea, avocatul Roee Cohen, președintele Lahav, Camera pentru Organizații și Afaceri Independente din Israel, a declarat site-ului de știri Ynet că ședința de vineri a fost tranșantă și că el și alți reprezentanți au ridicat multe probleme cu planurile de sprijin economic – cele care urmează să fie implementate și cele furnizate până acum.
Netanyahu a declarat joi că guvernul a dispus accelerarea plăților anterioare, despre care mulți au afirmat că au întârziat nepermis. Premierul a declarat că o nouă sumă pentru israelienii independenți va fi plătită imediat, încă din săptămâna viitoare, „fără nicio condiție sau birocrație”. Alte părți ale pachetului de ajutor vor include o „plasă de siguranță” pentru angajații salariați și pentru întreprinderi, precum și extinderea eligibilității pentru prestațiile de șomaj.
Întreprinderile mici vor primi până la 6.000 de INS o dată la două luni, iar întreprinderile mari vor primi ajutor în valoare totală de până la 500.000 INS, în funcție de cât de mult a fost afectată afacerea din cauza crizei.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă