Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Protestatarii chinezi au tras săgeți aprinse și proiectile incendiare în polițiști

Protestatarii din Hong Kong au tras duminică cu arcuri şi săgeţi şi proiectile incendiare, în timpul ciocnirilor cu poliţia dintr-un campus universitar, iar activiştii se pregătesc pentru un ultimul efort al forţelor de ordine pentru risipirea lor, transmite Reuters.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

17.11.2019 - 11:54

Poliţia a reacţionat cu tunuri cu apă, după ce mai mulţi protestatari au fost văzuţi trăgând cu arcuri cu săgeţi de pe acoperişurile Universităţii Politehnice din Hong Kong, în timpul unora dintre cele mai dramatice scene din cele peste cinci luni de proteste, a mai scris News.ro.

Un ofiţer care ţinea legătura cu presa a fost lovit în picior de o săgeată şi a fost trimis la spital în stare de conştienţă, potrivit poliţiei.

Flăcări uriaşe s-au înălţat spre cer în timpul nopţii, la universitatea care se află în centrul districtului Kowloon, protestatarii aruncând proiectile incendiare cu ajutorul unor catapulte, în timp ce poliţia a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i atrage în spaţiu deschis.

După câteva ore de linişte, în care protestatarii au dormit pe peluze şi în biblioteca universităţii, poliţia a tras cu o nouă serie de gaze lacrimogene, la scurt timp după ora local 10:00 a.m.. Activiştii au aruncat în schimb cu proiectile incendiare, iar unele dintre acestea au aprins copaci din campus.

Cu câteva ore mai devreme, grupe de soldaţi chinezi îmbrăcaţi în şorturi şi tricouri, unii purtând găleţi din plastic sau mături, au ieşit din barăci pentru a ajuta locuitorii să cureşe resturile care blocau drumurile principale.

În timpul noilor violenţe de duminică, unii soldaţi dintr-o bază aflată în apropierea universităţii au fost văzuţi monitorizând evenimentele cu binocluri, unii îmbrăcaţi în echipamente folosite pentru intervenţii în cazul tulburărilor de stradă.

Campusul este ultimul din cinci universităţi care mai este ocupat, activiştii folosindu-l ca bază pentru a bloca în continuare un tunel rutier din centrul oraşului.

Prezenţa soldaţilor chinezi pe străzi, fie doar pentru a face curăţenie, ar putea provoca noi controverse, într-o perioadă în care mulţi se tem că Beijingul îşi sporeşte controlul asupra oraşului autonom.

Armata Populară de Eliberare a iniţiat operaţiunile ”ca o activitate voluntară în comunitate”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului oraşului.

Avocaţi pro-democraţie au condamnat acţiunile armatei, într-un comunicat comun, avertizând că potrivit legislaţiei oraşului, armata nu trebuie să se amestece în problemele locale, cu excepţia cazului în care este solicitată de guvern pentru a ajuta în situaţii de dezastre naturale sau de restaurare a ordinii publice.

Centrul financiar asiatic este afectat de luni de zile de demonstraţii, mulţi oameni fiind nemulţumiţi că Partidul Comunist s-ar amesteca în guvernarea fostei colonii britanice, căreia i-au fost garantate libertăţile atunci când a revenit sub control chinez în 1997.

Beijingul negată acuzaţiile şi atribuie tulburările influenţelor străine.

Comentarii